Foto: SVT

Avvaktar med att kommentera barnmorskors skarpa brev

Uppdaterad
Publicerad

31 barnmorskor riktar i ett öppet brev kraftig kritik mot Region Kronoberg. Barnmorskorna tar bland annat upp att Region Kronoberg agerade olagligt när barnmorskornas semester drogs in förra sommaren och att läget inför den kommande sommaren ser än tuffare ut. Som svar på kritiken hänvisar Region Kronberg till ett pressmeddelande från februari.

Det var under tisdagskvällen barnmorskorna gick ut med sitt öppna brev som innehåller svidande kritik mot Region Kronoberg.

SVT Nyheter Småland söker under onsdagen företrädare för Region Kronoberg för att få kommentarer kring både förra årets indragna semestrar och läget inför den kommande sommaren.

Krisen på BB i Växjö

Via sin pressekreterare hänvisar Region Kronoberg tills vidare till ett pressmeddelande från den 7 februari, som endast tar upp förra årets indragningar och där regionen skriver: ”Förläggningen och återkallandet av semestern har inte skett på ett helt riktigt sätt.”

Hänvisade till patientsäkerheten

I pressmeddelandet säger hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson: ”Återkallandet av semester skedde i en situation där kliniken inte kunde säkerställa verksamhetens bedrivande och klara patientsäkerheten.”

Enligt en överenskommelse mellan Vårdförbundet och Region Kronoberg har de som fick sina semestrar indragna fått ekonomisk ersättning i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet