–Det är rätt att ge kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) chans att bättre sig, menar statsvetaren Erik Wångmar. Foto: SVT

Statsvetare: ”Kommunalrådet måste få chans att bättra sig”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetare Erik Wångmar på Linnéuniversitetet menar att det är rätt att låta kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) få chansen att bli bättre på samarbete.

Igår tog kommunstyrelsen i Vimmerby beslut om att kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) inte får prata med medarbetare utan att två tjänstemän och två politiker är närvarande. Situationen är mycket speciell, menar Erik Wångmar.

– Den är speciell men inte unik, säger han. I ett liknande fall i Västerbotten satt ett kommunalråd i ett särskilt litet hus ute på gården i två år, mandatperioden ut, men att kommunalrådet i Vimmerby skulle vara belagd med särskilda förhållningsregler mandatperioden ut kan jag inte tänka mig.

Två tänkbara lösningar

Det finns två tänkbara lösningar enligt Erik Wångmar; antingen en tydlig förbättring av hur kommunalrådet bemöter medarbetare – eller att hon stiger av och centerpartiet får tillsätta någon annan som kommunalråd.

– Sen har vi ju moderaternas krav på Nilsson Nachtweijs avgång, fortsätter han. Om det verkställs så spricker ju koalitionen.

Erik Wångmar utesluter inte att den djupa konflikt som just nu pågår i stadshuset också kan ha att göra med hur tjänstemännen ser på sitt arbete.

– Det kan ju vara så att tjänstemännen inte är vana vid att politiker ställer krav.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingela Nilsson Nachtweij (C) Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vimmerby

Mer i ämnet