Vargskytten riskerar fängelse – sista rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutas rättegången mot den 75-årige man som sköt en vargtik i Sjudareviret 2015. Åklagaren yrkar på 6 månaders fängelse.

Det blev ett känslosamt avslut i rättegången mot den 75-årige man som i september 2015 sköt vargtiken i Sjundareviret, mellan Gnesta och Södertälje. Skytten säger att han var tvungen att skjuta ihjäl vargen för att skydda sin hund. I slutet av rättegången bröt han ihop då han berättade om hur händelsen påverkat hans familj:

– Det har funnits en hotbild mot mig som drabbat hela familjen, även barnbarnen, berättade den åtalade under affekt.

Åklagaren Christer B Jarlås tycker att mannen ska dömas för grovt jaktbrott. Mannen nekar till brott.

Fängelse kan bli påföljden

Flera kompletterande vittnesförhör genomfördes under förmiddagen och båda parterna höll sina slutpläderingar.

Åklagaren Christer B Jarlås menar att jakt har bedrivits och hänvisar till sms-konversationer, där skytten bland annat gratulerats av vänner i området.

Han anser även att diskussionen i media felaktigt fokuserat på om undantagsregeln paragraf 28 i Jaktförordningen varit tillämplig. Enligt åklagaren handlar målet istället om jakt kan anses ha bedrivits eller ej. Rätten ska pröva om det i så fall är ett grovt jaktbrott.

I frågan om vad mannen bör få för straff resonerar åklagaren att, om mannen döms, ligger miniminivån på 6 månader för grovt jaktbrott, max nivån på 4 år. Men att det finns många omständigheter att ta hänsyn till bland annat att vargtiken skulle ha skjutits under skyddsjakten ett par veckor tidigare, samt mannens ålder.

Handlat inom lagens gränser

Men försvarssidan tycker att den 75-årige mannen handlat inom lagens gränser och mannen nekar till brott. Han beklagar vad som hänt, men menar att han inte hade kunnat handla på ett annat sätt.

Domen meddelas den 2 mars.

*I en tidigare version av artikeln skrev vi att åklagaren yrkar på fängelse, men åklagaren menar att rätten måste bedöma påföljd med hänsyn till omständigheter så som mannens ålder mm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet