40-åringens advokat Mikael Abrahamsson. Foto: SVT

40-åringens advokat vill att åtalet ogillas: ”Det finns inga grötparagrafer”

Uppdaterad
Publicerad

Utpressningsåtalet mot den mordmisstänkte 40-åringen är för oprecist och måste därför ogillas. Det anser mannens advokat, Mikael Abrahamsson.

Det är klarlagt att en 60-årig kvinna har betalat ut över tolv miljoner kronor netto till den 40-åriga katrineholmaren, åklagaren och kvinnans advokat menar att det handlar om utpressning och bedrägeri.

”Inga grötparagrafer”

Men det handlar om ett stort antal utbetalningar, och ingen har kunnat precisera vilka av betalningarna som är utpressning och vilka som är bedrägeri.

Brottshärvan i Katrineholm

– Utformningen är alldeles för oprecis, det går inte att försvara sig om man inte vet vad man försvarar sig mot. Är det bedrägeri eller utpressning? Det kan inte vara båda, åtalet är en enda gröt, säger Mikael Abrahamsson.

Enligt åklagaren är det just en gröt, en sammanvävning av hot och bedrägeri, kan det inte vara så?

– Nej, det finns inga grötparagrafer i nuvarande strafflagstiftning. Det är antingen utpressning eller bedrägeri, och det har åklagaren inte preciserat.

Har haft för kort tid att rådgöra

Går rätten inte med på hans yrkande vill Mikael Abrahamsson ändå att åtalet ogillas. Anledningen är att det justerats medan rättegången pågått.

Från början gällde åtalet i första hand grov utpressning på strax över 12 miljoner, och i andra hand bedrägeri. Men under onsdagen justerade åklagaren åtalet så att det nu handlar om utpressning på drygt hälften av pengarna och bedrägeri på den andra hälften.

– Justeringen sker när målet i princip är avslutat. Vi har inte kunnat diskutera igenom vårt försvar, säger Mikael Abrahamsson.

Om åtalet inte ogillas vill Mikael Abrahamsson att hans klient fälls för bedrägeri på strax under tre miljoner kronor, något denne själ erkänt. Åklagaren har yrkat på fem års fängelse.

Mord prövas nästa vecka:

Rättegången i utpressningsärendet avslutades under onsdagen. Några påföljder kommer inte bestämmas innan samtliga fall i den stora brottshärvan är avklarade. Däribland mordet vid Östra skolan och granatkastningen mot Katrineholms polisstation. Själva mordet tas upp av rätten på tisdag nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet