Både Stefan Krstic (L) från oppositionen och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) är kritiska till planerna på en bergtäkt vid Hugelstaskogen utanför Eskilstuna. Foto: SVT

Eskilstuna kommun: ”Olämpligt med en bergtäkt”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på en bergtäkt i Hugelstaskogen utanför Eskilstuna har åkt på ett bakslag. Kommunledningen anser att platsen är olämplig, bland annat på grund av skogens betydelse som rekreationsområde.

Närboende har riktat kritik mot företaget Swerocks ansökan om att anlägga en bergtäkt mitt i Hugelstaskogen öster om Eskilstuna, något som SVT Sörmland rapporterat om tidigare.

Nu får de medhåll av tjänstemännen på kommunledningskontoret som i en skrivelse kallar det ”olämpligt” att anlägga en bergtäkt på platsen. En dryg kilometer från den tänkta placeringen ligger bostadsområdet Odlaren med 700 boende, och ett tungt vägande skäl att säga nej är enligt tjänstemännen att området förväntas växa på sikt.

Eskilstuna

Särskilt skyddsvärt

Ett annat skäl är att kommunen håller på att ta fram en grönplan där bland annat Hugelsta pekas ut som ett särskilt skyddsvärt område med höga värden för rekreation.

Under sitt sammanträde på tisdagseftermiddagen tog kommunstyrelsen beslut att säga nej till planerna. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) gör samma bedömning som tjänstemännen.

– Det får för stor påverkan på en plats där vi planerar bostäder. Vi behöver grönområden nära stan annars blir det inte trivssamt att bo, säger han.

Även Liberalernas gruppledare i Eskilstuna, Stefan Krstic (L), är starkt kritisk till planerna av samma skäl.

– Vi säger absolut nej, säger han.

”Inget litet ingrepp”

Det är dock inte Eskilstuna kommun som har sista ordet i frågan. Beslut i sådana här ärenden fattas av miljöprövningsdelegationen, som är en fristående funktion inom länsstyrelsen i Uppsala.

– Det är ju inget litet ingrepp så jag utgår ifrån att man lyssnar på oss, säger Jimmy Jansson.

Magnus Eriksson på Swerock AB har tidigare sagt till SVT Sörmland att han hoppas att länsstyrelsen kommer att godkänna planerna. Det eftersom företaget kommer att få restriktioner om hur mycket det får bullra och vibrera i samband med sprängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet