Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få ovaccinerade i Sörmland nappade på kampanjveckan

Uppdaterad
Publicerad

Den nationella vaccinationsveckan gav inte det resultat som Region Sörmland hoppats på – att många skulle ta sin första dos mot coronaviruset.

Drygt 4 200 personer vaccinerades mot covid-19 under förra veckan. Många av dem tog sin tredje eller fjärde dos. Trots att Region Sörmland hoppats på att den nationella vaccinationsveckan skulle lockat fler ovaccinerade personer är man ändå nöjd med resultatet.

– Vid till exempel Tuna Park i Eskilstuna var det några som sa ”Jag tänkte inte ta tredje dosen men när ni ändå är här så okej.” Så vi har nått personer som inte skulle vaccinerat sig och det är ju väldigt bra, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Region Sörmland.

Coronaviruset i Sörmland

”Viruset finns kvar”

Det erbjöds bland annat fler drop-in tider på vårdcentralerna och andra platser runt om i Sörmland. Men enligt senaste beräkningen tog endast 34 personer sin första dos under den nationella vaccinationsveckan. Samtidigt konstaterades 349 nya fall av covid-19 i Sörmland under förra veckan.

– Viruset finns kvar och vi ser en smittspridning som inte går ner lika fort som Folkhälsomyndigheten hade tänkt sig, säger Signar Mäkitalo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet