Information tenderar att stanna hos Säpo, anser kommunerna. Bild från manifestation mot terrorism i Stockholm. Foto: TT

Extremismsamordnare kräver bättre information

Flera av samordnarna mot våldsbejakande extremism i Sörmland menar att terrorattentatet i Stockholm var en väckarklocka. Nu kräver kommunerna bättre information om personer som återvänder från terrororganisationer.

SVT Nyheter Sörmland har ringt runt till Sörmlandskommunernas samordnare mot våldsbejakande extremism för att fråga om terrorattentatet i Stockholm konkret påverkat deras arbete. Bara Flen uppger att det i viss mån gjort det. Kommunen säger sig ha ökat uppmärksamheten på individnivå och lyft frågan till det lokala brottsförebyggande rådet.

Terrorattentatet var en väckarklocka

Däremot menar flertalet av samordnarna att attentatet var en väckarklocka som aktualiserar vikten av arbetet mot våldsbejakande extremism. Ett arbete som samtliga Sörmlandskommuner numera säger sig göra, i varje fall i förebyggande form inom skola, fritid och socialförvaltningen.

Något som flera av samordnarna säger sig sakna är information, framförallt om personer som har kommit hem efter att ha varit och stridit med någon terrorgrupp.

Och information är något som även Peter Henriksson i Katrineholm saknar, trots att han som före detta polis sett till att införskaffa sig information direkt från SÄPO.

TV: Se reportaget

Informationskedjan fungerar inte

– Hur ska vi veta att det kommit hem extremister, hur ska vi veta det? De har kommit hem, men det är ganska svårt att få reda på, det blir knepigt, säger Peter Henriksson.

Han får medhåll av den nya nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

– Det har vi lyft i flera år att kommunerna upplever det som knöligt, säger Anna Carstedt, nationell samordnare.

Enligt Anna Carstedt är informationsdelning en av de saker som man kommer att fokusera på under året. Enligt samordnaren ska information gå från SÄPO till polisen och sen till kommunerna, men den informationskedjan fungerar dåligt enligt samordnarna i Sörmland.

Krondiken och vattentäta skott

I Trosa pratar man om ett krondike mellan sig och SÄPO. I Nyköping om vattentäta skott. Detta trots att SÄPO själv säger sig vilja få ut information.

– Vi är ju verkligen av uppfattningen att vår information inte gör någon nytta inlåst hos oss, utan först när den når personer som har användning av den i sitt arbete, säger Simon Bynert, pressekreterare på SÄPO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer