Magnus Johansson är ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland. Foto: Johan Nilsson/TT / Maria Lapenkova

Många får vänta på sprutan – de flesta tiderna finns först nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Många 50–59-åringar sitter nog nu och hoppas att de ska hinna få en vaccinspruta redan denna vecka. Men trots att bokningen till fas 4 öppnar imorgon kommer de flesta lediga tiderna finnas först nästa vecka. Anledningen är minskade vaccinleveranser.

Den här veckan väntas Region Sörmland bara få 12 400 vaccindoser, drygt 10 100 färre än under vecka 18. Även nästa veckas leverans blir i den storleken. Det beror på att leveranserna till Sverige kommer att vara mindre under några veckor.

Måste prioritera andradoser

För Sörmlands del innebär det att större delen av kommande leverans kommer att gå åt till personer i fas 1–3 som måste få sin andra dos i veckan. Regionen arbetar nämligen enligt principerna att alla doser ska användas allt eftersom de anländer, och därför finns det inga sparade andradoser.

– Detta gör att de bokningsbara tider som finns för fas 4 huvudsakligen kommer finnas från nästa vecka, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Sörmland.

Fas 4 kan inledas olika snabbt

Vilken dag som första lediga vaccinationstid finns på kan variera mellan de sörmländska kommunerna, beroende på hur många andradoser som ges i respektive kommun. Det kan alltså bli så att de olika kommunerna i praktiken börjar vaccinera i fas 4 på olika dagar, även om bokningen öppnar samtidigt. Men man måste inte vaccinera sig i sin hemkommun.

– Vi erbjuder vaccination i alla kommuner och det går att välja vilken kommun man önskar vaccinera sig i, säger Magnus Johansson.

Sörmland har i nuläget gett minst en dos till 39 procent av befolkningen, cirka 91 600 personer. 13 procent har fått båda sina doser. Här kan du se hur samtliga regioner i landet ligger till med sina vaccinationsprogram.

I klippet nedan berättar Magnus Johansson om hur bokningen i fas 4 går till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När vaccinationsfas 4 inleds har regionen anlitat privata vaccinatörer. Hur du gör för att boka en tid ser du i klippet. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet