Här testas Signe Kylin, 10 år, i Uppsala när provtagningarna för barn drog i gång där i augusti. Nu ska även Region Sörmland provta barn. Foto: SVT

Nu kan barn testas för covid-19 – beslut från regionen i dag

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger Region Sörmland barn möjligheten att testas för covid-19. Bokningen för barn öppnar i morgon den 30 september och går till på samma sätt som tidigare, men med skillnaden att föräldrar i vissa fall behöver hjälpa sina barn med testet.

Tidigare har bokad provtagning för covid-19 varit tillgänglig för personer från 16 år, men efter ett beslut under tisdagen så sänks den åldern nu till 6 år.

Specialbyggda utrymmen

I och med den ibland låga åldern kan föräldrar behöva hjälpa sitt barn med testet. Vid provtagningsstationerna i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm finns specialbyggda provtagningsutrymmen för barn och deras vårdnadshavare som kommer dit utan bil eller om det är svårt att genomföra testet i bilen.

Coronaviruset i Sörmland

Går att boka på nätet eller på plats

Tidsbokningen öppnar från och med onsdag 30 september och hittas via Region Sörmlands hemsida eller direkt under Sörmlands avdelning på 1177.se. Tid för provtagning kan bokas på teststationerna i Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs eller Trosa.

I videon ovan förklarar smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo varför Sörmland dröjt längre än andra regioner med att erbjuda barn covidtest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet