Tvingade kvinna att betala 13 miljoner för att slippa våld

Uppdaterad
Publicerad

Vid ungefär 75 tillfällen tvingades den 61-åriga kvinnan betala totalt närmare 13 miljoner kronor till den dömde 41-åringen. Nu döms 41-åringen för grov utpressning och grovt bedrägeri.

Kvinnan betalade pengarna från sina egna konton och via sitt företag. Överföringarna skedde under närmare två års tid, mellan 2015 och 2017.

41-åringen, som döms för medhjälp till mordet vid Östra skolan i Katrineholm, tvingade kvinnan att betala pengarna, annars skulle några personer komma och ”klippa” hennes barnbarn. Han menade också att Hells Angels behövde pengarna för att de fått dåliga varor.

Får miljoner i skadestånd

41-åringen ska nu betala skadestånd på närmare 13 miljoner kronor till kvinnan.

– Min klient kommer inte ha möjlighet att betala 13 miljoner kronor, säger 41-åringens försvarsadvokat Mikael Abrahamsson.

41-åringen själv har uppgett att han behövde pengar bland annat för att betala personer som hotade honom. Men han menade att han skulle betala tillbaka pengarna till kvinnan.

Brotten bedöms som grova eftersom gärningen avsett mycket stora belopp och innefattat hot.

Döms för penningtvättsbrott

22-åringen, som döms för mordet vid Östra skolan, döms även för penningtvättsbrott. Han har låtit 41-åringen använda hans bankkonto, bankkort och bankdosa för att hantera en del av de illegala pengarna.

Den 61-åriga kvinnan döms i sin tur för grovt bokföringsbrott. För att kunna betala ut de 13 miljoner kronorna struntade hon i att bokföra närmare 17 miljoner kronor i sitt företag.

Hon har erkänt att hon gjort sig skyldig till bokföringsbrott. Kvinnan döms till villkorlig dom med samhällstjänst i 160 timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet