Chefsåklagare Robert Eriksson om att hans 41-årige klient döms för medhjälp till mord: ”Inte långa fängelsestraff”. Foto: SVT

Två döms till långa fängelsestraff för mord i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

I dag föll domen i den omfattande brottshärvan i Katrineholm. En 41-årig man, som tidigare varit polisinformatör, döms till 14 års fängelse för bland annat medhjälp till mordet på en 35-årig man vid Östra skolan. En 22-åring döms till 18 års fängelse för att ha varit den som sköt.

Det var den 14 maj förra året som en 35-årig man sköts till döds med flera skott vid Östra skolan i Katrineholm. En stor utredning drogs igång och flera brott knöts efter hand till samma misstänkta personer. Bland annat granatattacken mot polishuset i Katrineholm under nyårsnatten mellan 2016 och 2017.

Längsta straffet för mord

Fyra personer åtalades för mordet vid Östra skolan. Åklagaren menar att det var 22-åringen som nu dömts som sköt. Det menar också tingsrätten i sin dom. Detta då det finns vittnen som sett skytten springa från platsen, dessutom finns 22-årings DNA på vapnet. 22-åringen döms även för penningtvättsbrott. Straffet blir 18 år, enligt tingsrätten det längsta tidsbestämda straff som kan dömas ut för mord.

Enligt åtalet var ytterligare två personer med vid mordet. En 25-åring och en 23-åring. De släpptes ur häktet under rättegången och frias nu från mordet helt, de döms dock till kortare fängelsestraff för narkotikabrott.

Var polisinformatör – döms för medhjälp till mord

41-åringen, som under förhör avslöjat att han har varit polisinformatör, döms för medhjälp till mord. Enligt domen var det 41-åringen som hade vapnet fram till morddagen. Han ska också ha beställt en taxiresa till den morddömde 22-åringen efter mordet.

41-åringens advokat Mikael Abrahamsson säger att de kommer att överklaga.

– Domen är korrekt i de hänseenden där han har erkänt brott och där han friats från brott. Det var ganska tunga åtalspunkter. Däremot kommer domen att överklagas, för han ska inte dömas för medhjälp till mord, säger han.

41-åringen frias från misstankarna om våldtäkt och anstiftan till granatattacken mot polishuset.

Även 22-åringens advokat Eva Enetjärn säger att de kommer att överklaga domen.

– Vi menar att den inte är riktig, att man inte har gjort en riktig bedömning. Det handlar om värdering av bevisning, säger hon.

36-åring frias helt

Enligt åklagaren är det svartsjuka som varit motivet till mordet. Den mördade 35-åringens flickvän var tidigare gift med en man som suttit på Karsuddens rättspsykiatriska sjukhus.

Enligt åtalet var det han som i första hand uppmanade 41-åringen att utföra dådet. Men enligt domen frias 36-åringen helt från misstankar.

Tingsrätten menar att 41-åringen har ringt till Karsudden, men att det inte är styrkt att han pratat med 36-åringen eller på annat sätt haft kontakt med honom.

Utredningen:

Visa

Totalt hölls omkring 600 förhör.

Enligt polis var det den största polisutredningen hittills i Sörmland.

11 personer stod åtalade för en rad olika brott i Katrineholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet