Detta har hänt: Funktionsnedsatte Eric Torell sköts till döds av polis

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 augusti 2018 sköts 20-årige Eric Torell ihjäl i Vasastan i centrala Stockholm, av poliser som trodde att han var beväpnad och farlig. Här är vad som har hänt sedan dess.

• Eric Torell skjuts ihjäl

Mitt i natten rymde Eric Torell från sin pappas lägenhet i Vasastan, och tog med sig sin leksakspistol av plast. 20-åringen var autistisk och hade även Downs syndrom. Polisen fick ett larm om att en man setts med ett automatvapen, och de tre patruller som ryckte ut mötte Eric Torell. De uppfattade honom som hotfull, och avlossade ett stort antal skott mot honom. Eric Torell dog av skadorna från skotten.

• Polisåklagaren inleder utredning

Efter händelsen gjorde polisen en anmälan till avdelningen för särskilda utredningar.

– Nu har vi startat en förundersökning för att se om det har skett ett fel och om ett brott har begåtts, sade chefåklagare Martin Tidén 3 augusti 2018.

• Kortege hedrar en mc-fantast

Många blev upprörda av tragedin och ville visa sin sorg och deltagande. Söndagen den 5 augusti gick en stor mc-kortege genom Stockholm för att hedra motorcykelfantasten Eric Torell. Den avslutades med en tyst minut och en minnesstund med musik av bröderna Gärdestad.

• Eric Torell förs till sista vilan

Bänkraderna i Gustaf Vasa kyrka fylldes med hundratals deltagare i begravningen, som hölls 24 augusti 2018.

• Obduktionen visar att Eric träffats av tre skott

Obduktionsrapporten visade att Eric Torell träffades av totalt tre av de 25 skott som avlossades. Två av skotten träffar i ryggen och ett i magen, meddelade familjens målsägandebiträde Tomas Nilsson i oktober 2018.

• Tre poliser misstänks för brott

12 februari 2019 var huvuddelen av förundersökningen kring händelsen färdig. Fyra poliser misstänks för brott i samband med dödsskjutningen, men en av dem avskrivs senare. Åklagaren överväger att väcka åtal, säger han. Två poliser misstänks för tjänstefel och ytterligare en för vållande till annans död, alternativt tjänstefel.

• Erics mamma i intervju

Katarina Söderberg, Eric Torells mamma, sade att beskedet att flera poliser delgivits misstanke om brott gjorde henne lättad.

• Poliserna begär mer tid

De misstänkta poliserna begärde 5 mars mer tid för att hinna komma med fler synpunkter på utredningen, och att två nya poliser ska höras. Den 25 mars var tanken att beskedet om åklagaren väljer att åtala poliserna skulle komma.

• Besked om åtal dröjer ytterligare

Men 25 mars kom beskedet att ytterligare tre personer ska förhöras, och beslutet om åtal kommer att väckas sköts åter upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.