Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från upploppet på Järvafältet. Foto: Zana Schiroyi, Ekot

Detta har hänt: Upploppet i Järva

Uppdaterad
Publicerad

50 personer skadades, 20 befinner sig i förvar och en är anhållen efter upplopp vid en eritreansk kulturfestival på torsdagen. SVT sammanfattar händelseförloppet – punkt för punkt.

  • Kulturfestivalen Eritrea Scandinavia startar på torsdagsmorgonen. Festivalen har funnits sedan 90-talet, men kritiserats för att vara ett sätt för den eritreanska diktaturen att tjäna pengar och sprida desinformation.
  • Motdemonstranter samlas och tågar i tusental mot festivalområdet i Järva Folkets Park. Skanderandes ”free Dawit Isak” protesterar de mot festivalen som demonstrationsarrangören kallar för ”propaganda från den eritreanska diktaturen”.
Upploppen på Järvafältet
  • Våldsamheter bryter ut när motdemonstranter tar sig igenom polisens avspärrningar och bland annat kastar bråte mot festivaldeltagarna.
  • Trafiken på E18 stängs av på grund av att våldsamheterna och följande polisinsats till viss del spridit sig till vägen. Situationen eskalerar kraftigt och vittnen till SVT berättar att det rådde ”total anarki”.
  • Brandrök stiger från festivalområdet efter att demonstranter tänt eld på tält. Flera bilar fattar även eld i samband med upploppet. SVT:s reporter på plats beskrev det som att ”det bara är rök och brand man ser”.
  • Polisen drabbar samman med personer som dröjer kvar i området runt Järva Folkets Park. Enligt polisen efterföljs inte deras anvisningar och försök att lugna ner situationen. Närmare 200 personer frihetsberövades.
  • En särskild sjukvårdsledning inleds och ett stabsläge inleds med anledning av våldsamheterna. Totalt var omkring 50 personer i behov av vård och på fredag vårdas fortfarande 14 personer på sjukhus.
  • Festivalens andra dag inleds och enligt SVT:s reporter på plats var stämningen ”väldigt intensiv”. Bland annat syntes människor förbereda sig för att skydda festivalområdet med pinnar.
  • En person anhålls misstänkt för mordbrand och ett tjugotal hålls i förvar, för att hänvisas till sina respektive hemländer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kulturfestivalens arrangörer ses på, i stor utsträckning, som regimvänliga.” Hör Eritreakännaren om konflikten i Järva. Foto: Fredrik Sandberg/Ali Lorestani/TT

Eritreas statsskick:

Eritrea är en auktoritär enpartistat där inga val hållits sedan landets självständighet 1993. All makt ligger i händerna på president Isaias Afwerki och hans parti PFDJ (People's Front for Democracy and Justice).

Sedan 2001 sitter den svenska journalisten Dawit Isak fängslad utan rättegång i landet.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppen på Järvafältet

Mer i ämnet