Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det sitter inga LSS-handläggare i förvaltningsdomstolarna, säger experten Andreas Pettersson. Foto: Tomas Blideman/SVT

Experten dömer ut domstolarnas LSS-kompetens

Uppdaterad
Publicerad

Österåkers högsta politiker känner sig trygg med att kommunens LSS-handläggare gör korrekta bedömningar och menar att domstolar i regel går på kommunens linje. Andreas Pettersson, universitetslektor och expert i LSS-juridik, menar istället att det är ett underbetyg till handläggarna.

– Kommunen ska ju inte säga nej för att man vill ha det prövat. Det väcker ju i så fall frågor om kommunens egen kompetens, säger han.

SVT har i en rad publiceringar kunnat avslöja fall efter fall där personer i Österåker blivit av med sina LSS-insatser trots att ingenting i deras behov förändrats. I vår granskning har Michaela Fletcher (M) hänvisat till att hon har fullt förtroende för handläggarna och menat att ett kvitto på de gör rätt bedömningar är att de ofta vinner mot brukare i domstol.

Men att kommunen får rätt i domstol bevisar inte mer än att det saknas rätt kompetens för funktionsrättsfrågor i Sveriges domstolar. Det menar Andreas Pettersson, lektor i juridik på Södertörns högskola, och expert på funktionsrättsjuridik.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

– Det sitter inga LSS-handläggare i förvaltningsdomstolarna. De kommer att utgå från i väldigt hög grad att kommunen har fattat ett sakligt, korrekt och opartiskt beslut, säger han.

Kraftig minskning av antalet insatser

Konsekvensen för den som överklagar blir, menar Andreas Pettersson, att man inte har samma chans som kommunen att få rätt i domstol.

– Vi måste öppna för möjligheten att det kan bli väldigt fel ibland och man måste börja överväga om den enskilda ska ha rätt till juridiskt biträde även i förvaltningsmålen.

Andreas Pettersson menar att det skulle ge individen en mer rättvis chans till prövning efter att ha blivit nekad insatser av kommunen.

I videon längst upp hör du hur Andreas Pettersson ser på att kommuner skjuter över besluten på förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Tim: SVT granskar LSS i Österåkers kommun

Mer i ämnet