Flera privata värdar har låtit husen förfalla, menar hyresgästerna. Foto: SVT

Husbyborna Eva och Jeanette väntar på renovering

Uppdaterad
Publicerad

Eva och Jeanette såg fram emot att deras hyreshus i Husby äntligen skulle rustas upp, men när vi träffar dem har de nyligen fått beskedet att renoveringen dröjer ytterligare.

– Jag vågar inte öppna mitt sovrumsfönster för då ramlar det ut, säger Jeanette Stavrias, som tillsammans med Eva Kaneteg är aktiv i den lokala hyresgästföreningen i Husby.

När SVT besöker området kring Tönsbergsgatan i Husby är fasaderna slitna och de boende irriterade. Den nuvarande värden Hembla presenterade sina renoveringsplaner 2016 men möttes av protesterade hyresgäster.

Fastighetsägaren svarar

Hemblas kommunikationschef Jonatan Öhman svarar i mejl till SVT Stockholm att det är frivilligt för hyresgästerna att få sin lägenhet renoverad.

”Vill man som hyresgäst bo kvar i sin lägenhet orenoverad och med bibehållen hyresnivå kan man göra det. Vi tvingar ingen att evakuera eller flytta för att vi ska renovera utan det är helt frivilligt” skriver bostadsbolaget. 

Nu verkar hyresgästernas kamp ha gett resultat. Den lokala hyresgästföreningen och Hembla har slutit avtal om underhåll av de orenoverade lägenheterna.

Se hela reportaget från Tönsbergsgatan i Husby i klippet längst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.