Foto: SVT

Klart med nytt styre på Lidingö

Uppdaterad
Publicerad

Efter långa förhandlingar är det nu klart vilka som ska styra Lidingö nästa mandatperiod. Nytt är att Liberalerna kommer gå från opposition till att sitta med i majoriteten.

Tidigare mandatperiod styrde Moderaterna, Kristdemokraterna och Lidingöpartiet. De kommer att fortsätta vara med i styret men nu tillsammans med Liberalerna. Det blev klart sent på söndagskvällen.

De senaste fyra åren har Liberalerna i Lidingö kommun suttit i opposition men nu är de tillbaka som styrande parti och det var långa förhandlingar, enligt liberalen Amelie Tarschys Ingre.

Amelie Tarschys Ingre (L)

– Det var ett komplicerat läge. Men vi är glada att vi får vara med och ta ansvar och styra kommunen de närmaste fyra åren och ser fram emot att jobba med utvecklingsprojekten som Lidingö centrum, Högsätra och Rudboda, säger Amelie Tarschys Ingre (L), som varit oppositionsråd senaste åren.

L tar över utbildningsfrågorna

Amelie Tarschys Ingre säger att hon hoppas att det är hon som kommer att ta plats i kommunstyrelsen, men det beslutas av Lidingöliberalernas medlemsmöte. Klart är däremot att Liberalerna kommer att styra utbildningsnämnden.

– Vi ser fram emot att ta över utbildningsfrågorna som skola och förskola, eftersom det är så viktiga frågor för Liberalerna, säger Amelie Tarschys Ingre.

Var näst sist i länet med att komma överens

Enligt det gemensamma programmet har den nya majoriteten fyra prioriteringar; att stärka verksamheterna, den kommunala ekonomin, byggpolitiken samt en bättre dialog med Lidingöborna. När det gäller byggpolitiken är inriktningen att bevara Lidingös karaktär av småstad och skärgårdsö.

Kommunstyrelsens ordförande blir moderaten Daniel Källenfors, de andra kommunalråden blir Carl-Johan Schiller (KD) och Birgitta Sköld (LP).

Lidingö var näst sist i länet med att komma överens om hur kommunen ska styras efter valet, kvar är nu bara Vaxholm.

Botkyrka: KD, L, MP, S, C

• Danderyd: M, KD, L.

Ekerö: M, KD, C

Haninge: S, C, L, KD

Huddinge: M, KD, L, C, Drevvikenpartiet, Huddingepartiet

 Järfälla: M, KD, L, C

Lidingö: M, KD, L och Lidingöpartiet

Nacka: M, L, KD och C

Norrtälje: C, KD, L, M

Nykvarn: M, MP, Nykvarnspartiet

NynäshamnM, L, C, KD

Salem: M, KD, C, L

• Sigtuna: M, KD, L, C, Samling för Sigtuna

• Sollentuna: M, KD, L, C

Solna: M, KD, L, C, MP

Stockholm: M, KD, L, C, MP

Sundbyberg: C, S, L

Södertälje: S, MP, KD, C

Tyresö: S, L, MP

TäbyM, KD, L, C

• Upplands-Bro: M, KD, L, C

Upplands Väsby: M, KD, L, C, Väsbys Bästa

Vallentuna: M, C, KD, L

Vaxholm: Ännu inte klart

Värmdö: M, KD, L, C, MP

• Österåker: M, C, KD, L

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.