Foto: TT / Creative Commons

Nya lokaler för Kungliga konsthögskolan på Skeppsholmen

Uppdaterad
Publicerad

Efter den stora branden för ett år sedan har Kungliga konsthögskolan haft tillfälliga lokaler. Men nu får Konsthögskolan nya lokaler på Skeppsholmen.

Nu är det klart att skolan får ta över Mindepartementets lokaler på Skeppsholmen redan i september.

– Vi är jätteglada. Det här ger oss en plattform för videokonst och ljud, säger Marina Krig kommunikationschef på Kungliga konsthögskolan.

Det var för ett år sedan som en stor brand bröt ut i Kungliga konsthögskolans lokal Kasernen II. Branden, som började i kartonger och skräp på fjärde våningen, släcktes till en början men plötsligt förvärrades läget när elden flammade upp efter att den spridit sig upp på vinden. Branden blev dramatisk och rökpelaren syntes över Stockholms innerstad. Ingen person skadades i branden.

1.800 kvm gick upp i rök

Stora delar av byggnaden förstördes och när branden var släckt konstaterades att 18 studentateljeér, flera arbetsrum för lärare och skolans grafikverkstad var förstörda. Under året som gått har skolan haft provisoriska ateljeér i tillfälliga lokaler. Nu ersätter de nya 500 kvadratmeter stora lokalerna de 1.800 kvadratmeter som gick upp i rök.

– Nu tittar vi på hur ska kunna nyttja huvudbyggnaden bättre och lösa bristen på yta med att bland annat bygga om, säger Marina Krig.

Brandsäkerheten kritiserades

Rasrisken gjorde att polisen och verkets utredning av byggnaden dröjde, men enligt rapporten var förvaringen av konst, konsthantverk och elevarbeten varit undermålig och skolan ska ha saknat brandcellsindelning. Även ritningarna över byggnaden ska ha varit felaktiga.

– Branden var en hemsk händelse och nu har vi sett över brandsäkerheten i alla våra lokaler, säger Marina Krig.

LÄS MER: Kungliga konsthögskolan i kraftig brand

Mindepartementet Art and Photography är en privatägd konsthall som av privata skäl kommer att upphöra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.