Oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) är kritiska till antalet som testas i regionen och anser att man bör kunna testa betydligt fler. Foto: Oskar Brusén/SVT/Jessica Gow/TT

Oppositionen kritisk till testningen: ”Siffrorna på tok för dåliga”

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarveckan testades knappt 14 000 stockholmare för aktiv smitta av covid-19. Det är en ökning jämfört med föregående vecka, men samtidigt testar åtta regioner fortfarande fler per capita än Region Stockholm – trots att Stockholm har näst flest sjukdomsfall per invånare.

Fredagen den 5 juni gick finansregionsrådet ut och kunde berätta att alla stockholmare som ville bli testade för covid-19 skulle få det gratis. Ambitionen var att man nästkommande vecka skulle testa 10 000 personer – vilket man också gjorde. Men oppositionen är kritiska och anser att testningen går för långsamt.

– Siffrorna är fortfarande på tok för dåliga, Stockholmsregionen borde prestera mycket bättre, säger oppositionsregionråd Aida Hadzialic (S).

Corona i Stockholm

Intresset har svalnat

Men finansregionrådet Irene Svenonius (M) anser att testningen går enligt plan, och menar att intresset för PCR-tester i stockholmsregionen inte varit lika stor som tidigare – och att det därför inte testats för det i lika hög grad.

– Under flera veckor har vi haft högra kapacitet än vad människor har velat testa sig, därför att smittutbrottet har minskat i Stockholm, säger Irene Svenonius (M).

Fyrdubbelt så många testningar i Norrbotten

Förra veckan testades 13 700 personer för PCR, alltså aktivt covid-19, i region Stockholm. Det är en ökning jämfört med föregående vecka och 578 testade per 100 000 invånare.

Det innebär att flera andra regioner ligger långt före Stockholm gällande testning per capita. I Jönköping testas mer än dubbelt så många per capita och i Norrbotten testades fyrdubbelt så många per capita jämfört med stockholmsregionen.

Problematisk start

Sedan regionen tillkännagav att det blir gratis för stockholmarna att testa sig för covid-19 har det dykt upp en del problem. Appen som patienterna använder för att boka genom har fått stängas ner, och dessutom har strategin ändrats från ursprungsplanen som var att testa runt om i hela länet, till att man i dag endast kan bokas in på två olika ställen.

Så många testade regionerna under vecka 25(testade individer per 100 000 invånare)

Norrbotten: 2050 testade

Jönköping: 1221 testade

Västra Götaland: 758 testade

Gotland: 648 testade

Västmanland: 647 testade

Jämtland/Härjedalen: 610 testade

Västernorrland: 607 testade

Gävleborg: 606 testade

Stockholm: 578 testade

Uppsala: 543 testade

Östergötland: 471 testade

Sörmland: 425 testade

Örebro: 416 testade

Blekinge: 380 testade

Halland: 377 testade

Skåne: 362 testade

Västerbotten: 362 testade

Värmland: 343 testade

Dalarna: 331 testade

Kronoberg: 329 testade

Kalmar: 212 testade

Övriga: 1477 testade individer

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet