Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittar Erik Salaneck, och de andra forskarna, coronaviruset i sjukhusets ventilation. Foto: Emil Larsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny studie: Coronavirus hittat i ventilationssystemet på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirus har hittats i ventilationssystemet på Akademiska sjukhuset i Uppsala – långt ifrån sjukhussalarna. Upptäckterna presenteras i en studie som publicerades i veckan. Men statsepidemiolog Anders Tegnell menar att studien inte ger något stöd för att viruset är luftburet i egentlig mening.

Det är april och coronapandemin rasar som värst. Två läkare befinner sig på Akademiska sjukhusets vind – 30 meter under dem vårdas över 100 covidsjuka patienter.

Läkarna, som också bedriver forskning, är på jakt efter spår av coronavirus. SVT följer med upp i universitetssjukhusets ventilationssystem.

– Vi har hittat det i ventilationen här, vilket givetvis är väldigt oroväckande. Kan det komma upp hit då kan det sprida sig i luften på avdelningen också, säger infektionsläkaren Erik Salaneck.

Ny studie publicerad

I veckan, ett drygt halvår efter fynden, publicerades deras studie i vetenskapstidskriften Scientific reports.

– Skulle det bara vara en ren droppsmitta, med droppar som ramlar ned till marken, så skulle vi inte hitta det på vinden, säger Erik Salaneck som är en av forskarna bakom studien.

– Slutsatsen att de här partiklarna är luftburna i tillräckligt lång tid för att hinna komma upp i ventilationen.

Viktigt med rätt skydd

Viruset som forskarna hittade var inte aktivt, det var alltså inte smittsamt. Men Erik Salaneck tycker ändå att fynden bör tas på allvar.

– Det här bidrar till att bekräfta att det är en potentiell smittväg, därför är det viktigt att vidta rätt skyddsåtgärder. Det handlar till exempel om att bära rätt typ av munskydd.

Det är inte den första vetenskapliga studien som visar liknande fynd, vilket SVT har rapporterat om tidigare.

– Det här stämmer överens med det som vetenskapen har kommit fram till. Och det stämmer in med råd och riktlinjer som finns i många länder, men som inte finns i Sverige, säger Erik Salaneck.

Tegnell kritisk

Statsepidemiolog Anders Tegnell ger dock inte mycket för slutsatserna i den nya studien. Han är tydlig med att det inte finns bevis för att det är en luftburen smitta.

”Undantag finns som med alla infektioner, man kan säkert i speciella situationer orsaka en aerosol som kan spridas något längre men finns inga fall beskrivna då man har smittspridning via ventilationsanläggningar m.m. som vid de reellt luftburna infektionerna”, skriver Anders Tegnell i ett mejl till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet