Helena Löfgren har behandlat flera medlemmar ur församlingen i Knutby. Foto: Arkiv/SVT

Så växer våldskulturen fram inom sektvärlden: ”En lång normaliseringsprocess”

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan våld bli så stående inslag i en församling så som det nu påstås i Knutby Filadelfia? För att förstå kan man jämföra med en relation där en man slår en kvinna – det handlar om en lång process som normaliserar beteendet. Det säger psykoterapeuten Helena Löfgren.

Hon har lång erfarenhet av att hjälpa människor som tagit sig ur sekter och slutna församlingar och har behandlat medlemmar ur Knutbyförsamlingen.

När Helena Löfgren studerar citat från Åsa Waldaus polisförhör upptäcker hon bland annat att Waldau letar efter ord i Bibeln som ska förklara och motivera varför hon har slagit församlingsmedlemmar.

Till exempel säger Waldau:

”Vi hade grunden i bibeln och det finns bibelord som beskriver hur farligt det kan vara att inte följa det Gud har sagt och det var ju det som styrde oss, mig.”

Jämförbart med misshandelsrelationer

Helena Löfgren påpekar att det finns flera förklaringar till att våld blir ett accepterat inslag i sektliknande församlingar. Ett sätt att försöka förstå hur det går till är att jämföra med en misshandelsrelation.

– Det börjar ju inte med ett slag utan är en normaliseringsprocess som ofta inleds med mental isolering från omvärlden.

Hennes bild är att det förekommit enorma mängder otillbörlig påverkan och manipulation.

– De har förlorat en stor del av sitt kritiska tänkande, det har blivit farligt att tvivla för det är ju att gå emot Gud.

Efter mordet och mordförsöket 2004, hur kunde det bli så här igen i församlingen – att brott misstänks ha begåtts igen?

– Ledningen avslöjades ju inte då, utan det var ju enskilda personer som fick klä skott för all ondska. Det var ju Helge Fossmo som var ”ormen i paradiset”. Och därför omprövade man inte allt från grunden – man ansåg problemet vara löst. Och dessutom tror jag det har blivit lite så att den här gruppen har ansett sig vara så förföljd av media och allmänheten att det blivit lite ”vi mot världen”.

Kan leva vidare

Helena Löfgren tror inte det är omöjligt att Knutbyförsamlingen skulle kunna leva vidare.

– Det är inte ovanligt att samma personer skapar nya grupper omkring sig, med nya namn – men kanske inte på samma plats.

Vad tror du driver en person som Åsa Waldau?

– Jag känner ju inte hennes, men rent generellt så skulle jag säga att det handlar om ett väldigt stort behov av att bli ovillkorligt älskad och att man därför gör krampaktiga försök att binda till sig människor på ett osunt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet