En av de åtalade är Åsa Waldau. Foto: CARL-JOHAN SÖDER CJS/SVT, Tomas Oneborg / SvD / TT

Åsa Waldau åtalas – flera tidigare Knutbypastorer misstänkta för brott

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag väcks åtal mot tre före detta pastorer, varav en Åsa Waldau, i Knutby Filadelfiaförsamling utanför Uppsala. Pastorerna åtalas för misshandel – i flera fall. En av dem åtalas också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
– Åsa Waldau är inte misstänkt för sexualbrott, utan det är en av de andra personerna, säger kammaråklagare Liselott Herschend till SVT Nyheter.

Enligt Åklagarmyndigheten kommer tre före detta pastorer i den numera nedlagda församlingen – tidigare kallad Knutbyförsamlingen – åtalas misstänkta för flera fall misshandel. En av dem åtalas också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. En av de åtalade pastorerna är Åsa Waldau, som var en av ledarna i församlingen.

– Jag kommenterar inte fallet i dagsläget utan hänvisar frågor till morgondagens presskonferens, säger kammaråklagare Liselott Herschend.

Herschend uppger dock att Åsa Waldau inte är den pastorn som är misstänkt för sexualbrott.

– Hon är inte misstänkt för sexualbrott, utan det är en av de andra personerna, säger Herschend.

”Otroligt skönt”

SVT har pratat med en av de målsägande.

– Det är oerhört skönt att detta äntligen kan få ett slut, säger personen.

Elisabeth Massi Fritz företräder flera målsäganden. Totalt åtta personer står som målsäganden i målet, enligt TT.

– Misstankarna rör sexualbrott och våldsbrott som pågått under en längre tid. Det rör sig om målsägande som farit väldigt illa psykiskt, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett sms till SVT.

Polisanmälningar 2017

Advokat Bengt-Göran Hugoson företräder en av de tre misstänkta.

– Du får vänta tills åtal kommer. Jag har inte sett något åtal och vill se det innan jag uttalar mig, säger Hugoson till SVT Nyheter Uppsala.

Utredningen tog sin början under 2017 när det inkom en rad polisanmälningar mot medlemmar och tidigare medlemmar i församlingen. Anmälningarna gällde då bland annat misshandel och sexuellt utnyttjande.

– Det är tre personer som jag tänkt delge misstanke om brott. De förhören är inbokade, sa åklagaren Tomas Eriksson till SVT Nyheter Uppsala då.

Utredningen fortsatte under 2018 och enligt åklagaren växte fallet allt eftersom. Flera personer förhördes och delgavs misstanke om brott.

Uppdrag granskning

SVT:s program Uppdrag granskning publicerade under vintern 2018 ett reportage om Knutbyförsamlingen. I reportaget intervjuades flera tidigare medlemmar ur församlingen där de vittnade om en kultur präglad av bestraffningar och mentalt och fysiskt våld. De utpekade personerna nekade dock till merparten av de anklagelser som framkom i programmet.

– Det går inte att svara på skitprat. Och jag kan inte förklara hur allting blev så här. [...] Det var trängda situationer. Jag har varit extremt pressad, sa hon till SVT:s Uppdrag granskning då.

– Jag gjorde massa fel. Alla har ett ansvar. Jag har ett ansvar. Och jag visste inte vad jag skulle göra mer än att bryta upp och försvinna ur deras liv. Det var så jag såg på det, jag skulle kunna be om förlåtelse för resten av livet för det jag har gjort personligt mot enskilda människor, men det är klart jag har ett ansvar och mitt ansvar var ju att inte bli lurad, fortsatte hon.

”Lång kamp”

Anna Lindman, reporter på SVT som tidigare har bevakat händelserna i Knutby, kommenterar nyheten om att tre tidigare Knutbypastorer nu åtalas.

Hur ska vi tolka att åtal väcks?

– Vi ska tolka det som att det är en lång kamp för de som drabbades ute i Knutby. Att äntligen få sina rättigheter prövade. Det har så klart varit en svår psykologisk resa för dem, att bryta sig loss från den sektliknande miljö de levde i under pastorerna i Knutby.

Filadelfiaförsamlingen i Knutby, som grundades 1921, lades ner förra året. Detta efter en tid av sjunkande medlemsantal.

SVT Nyheter Uppsala söker en kommentar av Åsa Waldau.

  • Knutbyförsamlingen blev rikskänt år 2004 då tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo blev misstänkt för mord och mordförsök efter att en person mördats och en annan skottskadats. Han dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och två mordförsök.
  • Fossmo har ett antal gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men nekades senast 2018.
  • Helge Fossmo förmådde vid tillfället sin barnflicka att utföra brotten, genom sms som han skickade till henne. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård men är sedan 2011 frisläppt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet
Mer Uppsala
Mer Nyheter