Christian Karlsson arrangerar en dag för psykisk hälsa i Grums. Foto: SVT

Christian arrangerar dag för psykisk hälsa i Grums

Uppdaterad
Publicerad

Allt för många mår psykiskt dåligt och vi behöver bli bättre på att bemöta dessa människor. Så resonerar Christian Karlsson, som arrangerar ”En dag för psykisk hälsa” i Grums på lördagen.
– En kompis till mig gick bort självmant och det har varit lite för mycket sådant i Grums den senaste tiden. Jag kände att något måste jag göra, säger han.

Syftet med dagen är att bidra med information om hur man bemöter en person som inte mår psykiskt bra.

– Jag vill att när besökarna går därifrån ska de ha mer koll på hur man hjälper någon som mår dåligt. De kommer få träna på hur man vågar fråga och vad man ska säga när man har en närstående som inte mår bra, förklarar Christian Karlsson.

Pekades ut för Kevinmordet

Han har själv erfarenhet av psykisk ohälsa. Christian och hans bror pekades ut för mordet på fyraårige Kevin i Arvika i slutet på 90-talet, något som de för ett drygt år sedan rentvåddes från. Men alla år fram tills dess satte sina spår, vilket har gjort att Christian nu vill hjälpa andra.

– ”En dag för psykisk hälsa” är en del av ett stort projekt vi kallar ”Ett Grums för alla”. Det är jag, min svärfar och ABF som har gått ihop och gör detta. Förutom den här dagen kollar vi på om vi kan bygga en motorfritidsgård för intresserade ungdomar. Det finns många sportföreningar här i Grums, men alla vill inte sporta. Tanken är att man ska kunna komma till fritidsgården med sin moped och meka och så, berättar Christian.

”Ska inte kosta att få hjälp”

Under lördagen kommer flera föreläsningar och workshops gå av stapeln i Folkets hus Gruvan i Grums. Bland annat kommer Kevins mamma för första gången berätta sin historia, Suicide Zero kommer genomföra sin ”Våga fråga!-utbildning” och flera personer delar med sig av sina historier om resan tillbaka från till exempel missbruk och kriminalitet. Dagen är helt kostnadsfri.

– Jag anser att det inte ska kosta att få hjälp och därför är dagen gratis, säger Christian Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer