Bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén rentvåddes från alla misstankar om att de varit inblandade i 4-årige Kevins död 1998. Foto: SVT/MorgonstudionVisa alla (2)
Visa alla (2)

Misstänktes för Kevins död – nu kräver de miljonskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Robin Dahlén och Christian Karlsson pekades som barn ut som ansvariga för 4-årige Kevins död i Arvika 1998. Efter SVT:s granskning av fallet rentvåddes båda för två år sedan. Nu har de ansökt om skadestånd på 10 miljoner kronor var.

Det var P4 Värmland som var först med att berätta.

Enligt ansökan till Justitiekanslern yrkar båda bröderna i första hand på 10 miljoner kronor i ersättning för ideell skada. I andra hand yrkas ersättning ex gratia, det vill säga av nåd.

Förhören liknas med tortyr

I ansökan skriver deras ombud bland annat att de förhörsmetoder som bröderna utsattes för i samband med utredningen 1998 har varit av tortyrliknande karaktär eller att de åtminstone utgjort en omänsklig och förnedrande behandling i strid med den Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna. Ombudet menar också att Justitiekanslern bör ta särskild hänsyn till att kränkningen riktats mot ett barn.

Har behövt förklara och ljuga

Det framgår även att utpekandet av bröderna som skyldiga till mord har påverkat dem i deras vardagliga liv: ”Det som har varit mest plågsamt för Christian har varit när någon i hans bekantskapskrets har fått kännedom om utpekandet eller att han och Robin varit misstänkta för mordet på Kevin. Christian har i dessa fall behövt förklara, neka och i vissa fall ljuga. Även de gånger fallet endast nämndes blev det en påminnelse för Christian om vad som hade hänt.”

Vidare står det att polisens agerande och utpekandet som skyldig har berövat bröderna en normal uppväxt och ett normalt liv: ”Han har aldrig kunnat vara sig själv eller fått stå för vem han är, var han kommer från och vad han blivit utsatt för. Han har helt berövats sin hemstad och har inte kunnat prata om det som hänt honom av rädsla för att fel personer skulle få reda på det.”

”Polismyndigheten vill inte närmare kommentera”

SVT har bett polisen kommentera innehållet i brödernas skadeståndskrav och fått följande svar via mejl:

”Det är Justitiekanslern som är den myndighet som i första hand avgör hur kravet ska hanteras. Polismyndigheten vill i det här läget inte närmare kommentera frågan om skadestånd men kommer att vid begäran yttra sig till JK och i övrigt lämna det biträde som JK kan komma att begära av oss.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet