”Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet”, säger åklagaren Stefan Wessberg om motivet till att väcka åtal. Hör hur han resonerat i klippet. Foto: Privat/SVT

Två anställda misstänks för vållande till femåringens död

Uppdaterad
Publicerad

Två av de anställda på HVB-hemmet i Hagfors är misstänkta för brott efter femårige John Walters död.

– Två personer kommer att delges misstanke om vållande till annans död, säger åklagare Stefan Wessberg till SVT Nyheter Värmland.

Femårige John Walter avvek från Plateas HVB-hem i Hagfors i mitten av juni och hittades, efter en omfattande sökinsats, död i en närliggande å.

SVT har i en rad reportage granskat kontrollen av HVB-hem i Sverige. Platea i Hagfors, är ett av de 18 som fått värst kritik, för upprepade och allvarliga missförhållanden.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Här kan ni läsa alla våra artiklar om drunkningen och om vår granskning av HVB-hem.

Vill inte bli intervjuad

På onsdagsmorgonen bekräftade åklagare Stefan Wessberg att två personer kommer att delges misstanke om vållande till annans död, något som NWT var först med att berätta.

– Innan de är förhörda som misstänkta vill jag inte uttala mig vidare i ärendet, än så länge är de bara hörda upplysningsvis, säger Wessberg, som inte vill ställa upp på en bandad intervju, till SVT Nyheter Värmland.

Vill inte föregripa rättsprocessen

Humanas pressansvarige, Patrik Silverudd, säger till SVT att företaget av hänsyn till den rättsliga processen inte kan bekräfta misstankarna men ger en skriftlig kommentar om dagens besked:

”Det här handlar i grunden om en mycket tragisk händelse, som vi från början tagit på största allvar och är djupt ledsna över. Det pågår nu en rättsprocess och en förundersökning som leds av polis och åklagare. Vi är självklart behjälpliga och tillgängliga för polis och åklagare i den mån de vill.”

Han skriver att man från Humana inte vill föregripa den rättsliga processen och därför inte vill kommentera ytterligare, så det är upp till åklagare och polis att kommentera sin egen utredning.

”Skönt att det äntligen händer något”

Birgitta Bergh är före detta föreståndare för HVB-hemmet Prästgården.

– Det känns skönt att det äntligen händer något för då kommer vi ur ovissheten. Det är den som har varit mest plågsam för personalen den här sommaren.

Bergh tycker det är bra att saken nu blir utredd.

– Att något har gått fel i uppsikten har vi ju vetat hela tiden.

Vad görs för personalen nu?

– Naturligtvis stöttar jag som före detta föreståndare, liksom Humana, dem i den här processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Femåringen som hittades död i Hagfors

Mer i ämnet