På grund av en vattenskada har Otto Olsson (tv) inte haft tillgång till sitt kök under fyra månader. Enligt Göran Leander (th), chef för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon, ska underhållspengarna användas där de gör mest nytta. Foto: SVT

Grannens läcka förstörde Ottos lägenhet – hyresvärden: ”Kan inte göra allt på en gång”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vattenläcka från grannen blev Otto Olssons köksgolv och tapeter skadade. Hyresvärden Poseidon har utlovat hyresnedsättning för tiden som han stod utan köksgolv. Men Otto Olsson har ännu inte fått någon ersättning.

– Jag har presenterat flera fel för Poseidon som inte har åtgärdats, säger han.

Miljonprogrammens renoveringsbehov finns i bland annat på Näverlursgatan i Frölunda i Göteborg, där Otto Olsson bor. Här har det varit problem med vattenrören i flera år.  En vattenläcka från grannen ledde till skador på både köksgolv och tapeter i Ottos lägenhet. Han menar att lägenhetens skick är eftersatt.

”Skrattade åt det hantverksmässiga arbetet”

Huset byggdes under mitten av 60-talet och är en del av Göteborgs miljonprogram. Till följd av en vattenskada hos grannen ovanför rann det vatten ned in i Ottos Olssons lägenhet.

Miljonprogrammet

Erbjöd de dig en evakueringslägenhet?

– Nej, de erbjöd mig 40 procent hyresreduktion retroaktivt men det har inte blivit av.

I dag har han ett nytt golv, men golvet är inte ordentligt lagt, menar han.

– De som har varit här och kollat på köket skrattade åt det hantverksmässiga arbetet, säger Otto Olsson.

Väntar på renovering

Poseidon äger totalt 700 lägenheter på Näverlursgatan. 200 av dem har renoverats och nu återstår 500. 

Varför har ni väntat så länge med renoveringen?

– Man kan inte göra allt på en gång, vi måste prioritera och använda pengarna där de gör mest nytta, säger Göran Leander, chef för affärsutveckling och kommunikation på Poseidon.

Hur bedömer ni det?

– Vi gör långsiktiga underhållsplaner och kollar var det finns störst behov.

Hör Göran Leander från Poseidon i klippet nedan.

”Skulle inte klara hyreshöjning”

Otto Olssons hyreshus står näst på tur i renoveringsprocessen. Enligt informationen som gått ut till alla hyresgäster kommer hyran höjas med mellan 600 och 1 200 kronor beroende på renoveringsnivå. 

– Jag skulle inte riktigt klara en sådan hyreshöjning, säger Otto Olsson.

Har du något alternativ på boende?

– Nej, en sådan här lägenhet krävde sex år på Boplats och nu har jag bara fyra så jag tror inte jag kommer få någon bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet