Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Läkare från Göteborg driver hjälporganisation: ”För mig har det varit februari året ut”

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren Katja Blagodyr driver hjälporganisationen ”Help Ukraine Gothenburg”. Under året har de kört 100 transporter med förnödenheter till Ukraina och samlat in pengar till 12 ambulanser och en brandbil. Nu planerar organisationen att öppna ett barncenter i Västra Ukraina där det finns stort behov av hjälp för barn som förlorat sina föräldrar.  

Organisationen startade som ett volontärteam bara två dagar efter att Ryssland invaderat Ukraina. I dag driver de språkkurser för vuxna, öppna förskolan och musikskola för barn. De har även hittat jobb åt 150 ukrainska flyktingar i Göteborg. Men deras största arbete är för människor som är kvar i Ukraina.

– Varje vecka skickar vi minst en bil med förnödenheter, förra veckan var det vår hundrade transport, berättar Katja Blagodyr, grundare av organisationen och som vanligtvis jobbar som ST-läkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Västsverige och kriget i Ukraina

Vill ha barncenter i Västra Ukraina

Det står lådor med barnkläder och leksaker i korridorerna på centret. Nästa vecka åker Katja Blagodyr med två medarbetare ner till Ukraina för att besöka olika barnhem. Inte bara för att lämna insamlade grejer. Till sommaren planerar de att öppna ett barncenter i Västra Ukraina. De har redan samlat in över två miljoner kronor till det.

– Det finns miljontals barn i Ukraina som behöver hjälp, säger Katja Blagodyr som är själv mamma till två små döttrar på ett och tre år.

Konsert för fred

På fredagskvällen arrangerar ”Help Ukraine Gothenburg” en stor konsert för fred i Högsbo kyrka där artister från Ukraina och Sverige uppträder. 

Se Katja Blagodyr berättar om året som blivit det tyngsta i hennes liv i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet