Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Svensson (KD), Madeleine Jonsson (MP), Pär Lundquist (L), Cecilia Andersson (C), Helén Eliasson (S), Heikki Klaavuniemi (SD), Carina Örgård (V) och Lars Holmin (M) är regionens toppkandidater. Foto: Pressbilder

Därför porträtterar vi regionens toppkandidater

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

De är okända för många – men de ansvarar för att din förlossning går smärtfritt, att du kommer i tid till jobbet med bussen och att de bästa dirigenterna kommer till Västsverige. Totalt hanterar de en budget på 60 miljarder.

Nu porträtterar SVT Nyheter Väst åtta toppkandidater i Västra götalandsregionen. 

Regionvalet är det val som klassas som minst viktigt av väljarna. Flera personer misstog till exempel regionens högst ansvariga politiker för en skådespelare när vi frågade på stan i våras. Men regionens politiker har ansvar för över 60 miljarder i skattemedel varje år och de bär ett övergripande ansvar för sjukvården.  

Politikerna fick välja plats  

Nu tar vi på SVT Nyheter Väst ett grepp om alla partier i regionstyrelsen i Västra Götaland. De åtta partiernas toppkandidater har själva fått välja plats och aktivitet under intervjun med oss.  

Fram träder en bild av en medelålders relativt sportig tjänstemannaskara – bara SD:s kandidat har ett arbetaryrke och är tillsammans med MP:s kandiat den enda som inte har fyllt 40 år. Gemensamt är att alla åtta taggade till tänderna inför ett slag om sjukvården – och de bjuder över varandra i lovord kring vårdpersonal och förkortade köer.

Rent siffermässigt är det bara Vänsterpartiet som vill höja skatten för att klara att förbättra vården. SD finansierar sina satsningar med frysta anslag till bland annat kultur och S räknar med statsbidrag från en S-ledd regering och vill ta av det överskott som regionen har nu.

Ordning lottad

Inspelningarna gjordes i maj och juni och redaktionen har lottat ordningen i vilken inslagen publiceras.

Partiet Demokraterna har mandat i regionfullmäktige men sitter inte i regionstyrelsen. Därför har vi inte porträtterat dem i den här publiceringen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet