– Det går inte att uttala sig om det här fallet utan att titta på handlingarna, säger Malin De Jounge, chef för Enheten för otillåtna direktupphandlingar på Konkurrensverket. Foto: SVT/Andreas Eklund

Kan vara för sent för rättslig prövning av upphandling till barnsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Regionens fastighetsförvaltare bröt mot lagen när de lät bli att upphandla tillägg till barnsjukhuset. Men det kan vara för sent för en rättslig prövning. Frågan är när det nya avtalet om tilläggen ingicks.– Vi får göra en bedömning från fall till fall, säger Konkurrensverket. 

När det nya barnsjukhuset började byggas så vann entreprenören NCC upphandlingen och fick uppdraget. Entreprenadkostnaden beräknades då till mellan 850 miljoner och 1 miljard kronor. 

Men senare fick NCC även en beställning på en ny försörjningsbyggnad för el och värme och tillhörande kulvertar, utan att detta upphandlades, vilket borde ha gjorts.

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Ett år sedan?

Konkurrensverket kan driva processen i domstol där det kan utdömas en straffavgift om regionens fastighetsförvaltare har gjort fel. Men det finns en tidsgräns på ett år efter att avtalet ingicks. Så frågan är när det nya avtalet kom till. 

– Generellt sett så är det något vi klurar på ganska mycket. Vad är avtalat och är det ett nytt avtal? Det går inte att uttala sig om det här fallet utan att titta på handlingarna, säger Malin De Jounge, chef för Enheten för otillåtna direktupphandlingar på Konkurrensverket.

Men om de kommer fram till att ett nytt avtal har ingåtts med NCC så är ju frågan när det gjordes. 

– I Sverige kan man teckna eller ingå avtal på många olika sätt, inte bara skriftligt utan även muntligt. Eller bara genom att handla på ett visst sätt, om man exempelvis låter en leverans fortsätta, då har man ingått avtal i rättslig mening, säger Malin De Jounge.

Tror det är för sent

Så i fallet med barnsjukhuset är alltså frågan när NCC fick tilläggsbeställningen. I Västfastigheters papper står att beslut om ny försörjningsbyggnad och kulvertar fattas i början av 2016, så det kan vara för sent för en rättslig prövning av ärendet. Det tror även Västfastigheters förvaltningschef.  

– Jag tror att det är preskriberat, säger Lars Jansson. 

Så ni klarar er? 

– Ja, så kan man se det.

Kan få kritik

Däremot kan Västfastigheter bli föremål för kritik från Konkurrensverket.  

– Vi kan även fatta tillsynsbeslut efter den här tidsgränsen på ett år. Då blir det ingen straffavgift utan kritik, säger Malin De Jounge.  

Andra företag kan också anmäla en misstänkt otillåten direktupphandling. De måste då göra det senast sex månader efter att avtalet ingicks. 

Offentlig upphandling

  • Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU.
  • Grundprinciperna bygger på objektivitet och öppenhet.
  • De upphandlande myndigheterna ska vara sakliga och välja leverantör utifrån det som köps.
  • Det får inte förekomma lojalitet mot det egna landets leverantörer eller tidigare leverantörer.
  • Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren.
  • Alla leverantörer, oavsett nationellt ursprung, ska få möjlighet att tävla på samma villkor i varje upphandling.

Direkt upphandling:

  • Med direktupphandling avses en upphandling utan krav på anbud i viss form.
  • Den vanligaste situationen då direktupphandling används är då det som ska köpas har ett värde som inte överstiger direktupphandlingsgränsen.
  • Inom lagen om offentlig upphandling (LOU) ligger gränsen för direktupphandling på 586 907 kronor.

Källa: Upphandlingsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet