Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Holmin (M) har jobbat som lärare innan han blev politiker på heltid. Starta klippet för att se när han frågas ut under en padelmatch SVT:s reporter i Ulricehamn. Foto: SVT

Då blev M-toppen politiskt engagerad: ”Före festtiden”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Moderaterna i Västra Götalandsregionen har en enda huvudfråga: Tillgänglighet. Partiets toppnamn tycker att ledningen har misslyckats med att ge människor vård i rimlig tid. 

I klippet följer du med Lars Holmin till en av hans favoritplatser – padelbanan

Lars Holmin blev moderat när han gick i högstadiet. I dag närmar han sig 50 år och nu vill han ta över som regionstyrelsens ordförande efter Johnny Magnusson (M) som går i pension.

Holmin är tvåbarnsförälder, utbildad lärare och har en mjukare framtoning än sin företrädare.

Att partiet misslyckats med en sjukvårdspolitikers viktigaste uppdrag – nämligen att vården ska vara lätt att få tag i för alla oavsett behov – vill partiet bland annat åtgärda genom att ge chefer i vården ett tydligare mandat att leda. Men Lars Holmin kan ändå inte låta bli att fundera över detaljer.

– De flesta vill ju inte arbeta sena kvällar och helger. I andra städer har man gått över till 12-timmars pass för att på så sätt glesa ut helgerna för vårdpersonalen. Det är något vi tittar på för att kunna lova färre helgtjänstgöringar, säger han.  

Bibehållen regionskatt 

I sitt regionpolitiska program lovar partiet bibehållen regionskatt i Västra Götaland. Idag är den 11,48 kronor per hundralapp, den senaste skattehöjningen gjordes efter valet 2014 då alliansen och MP tog makten. I programmet står det också att M vill höja avgiften för den som uteblir från ett besök i vården. 

Nato-ansökan påverkar samarbete

Moderaterna säger att man inte stänger dörrar till samarbete med några partier alls i nuläget, delvis på grund av kriget i Ukraina.  

– Det kan vara saker som gör att våra frågor ter sig ganska små och futtiga med tanke på hur omvärlden ser ut. Det kan göra att vi måste samarbeta väldigt brett, säger Lars Holmin.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regionvalet 2022 Västra Götalandsregionen

Mer i ämnet