Ulla Brehm, polisens presstalesperson. Till höger maskerade personer som anlägger bilbränder vid Frölunda torg. Foto: SVT / Läsarbild

Polisen uppmanar vuxna att gå ut i kväll

Uppdaterad
Publicerad

Efter måndagens brandkaos i Västsverige uppmanar nu polisen föräldrar och vuxna i de utsatta områdena att gå ut ikväll.

– Vi befarar att det här fortsätter, vi behöver många vuxna på gatorna, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson.

Ett 100-tal bilar har förstörts i vad polisen misstänker är samordnade attacker under måndagskvällen. Polisen är övertygad om att det finns någon slags uppmaning bakom.

– Vi ser det här varje år i slutet av sommarlovet, skillnaden är att det här är mycket större och uppenbarligen samordnat, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i väst.

Bilbränder i Västsverige

Enligt Ulla Brehm finns det vittnesuppgifter och indikationer på att det finns någon form av uppmaning inom sociala medier. Man arbetar nu med att försöka hitta meddelandet.

– Vår underrättelseenhet har arbetat med det från start.

Vill ha vuxna på gatorna

Polisen befarar att oroligheterna kan fortsätta.

– Ja, det är vår erfarenhet. Därför uppmanar vi boende i områdena, vuxna och föräldrar, att gå ut på gator och torg i kväll, alla dessa människor som är trötta på det här, säger Ulla Brehm.

Enligt Brehm är stor vuxennärvaro ofta avgörande i den här typen av situationer.

– Det får inte bara vara de här ungdomarna på gatorna, det är det sämsta alternativet.

Det florerar teorier i sociala medier om att bränderna skulle vara organiserade av utomstående personer, med politiska motiv. Det avfärdas av Ulla Brehm.

– Det finns inget som tyder på det. De personer vi har sett i anslutning till bränderna är lokala ungdomar som är kända för oss sedan tidigare och vi tror inte att någon annan har styrt dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet