Det nya barnsjukhuset sett från ovan. Foto: Tomas Singer

Sahlgrenska planerar att riva väggar på nya barnsjukhuset

Publicerad

Ett nytt problem har dykt upp för det nya barnsjukhuset vid Östra sjukhuset. Nu leder personalbrist till att man planerar att riva väggar och göra om enkelrum till dubbelrum.

Det är GP som skriver om de senaste turerna kring barnsjukhuset. Barnsjukhuset är under uppbyggnad och man har redan byggt ett antal enkelrum, alltså avsedda för en patient i taget. Men nu säger sig ledningen ha kommit fram till att den rådande personalsituationen inte medger enkelrum och att man därför kan komma att tvingas riva ett antal väggar.

– Enskilda rum kräver mer personal. Sedan finns det också en mycket viktig arbetsmiljöaspekt i detta. Som personal kan man hamna i vårdsituationer med patienter som akut försämras, vilket man kan uppleva som jobbigt om man står ensam med patienten i ett enkelrum, säger Olof Hafström, verksamhetschef Sahlgrenska till GP.

Kostnader har skenat

SVT Nyheter Väst har i en serie reportage granskat bygget och har bland annat visat att kostnaderna har skenat. Enligt senaste beräkningen kommer notan att hamna på närmare 2,2 miljarder kronor, att jämföra med planen som var 1,2 miljarder kronor.

SVT har också bland annat berättat om en konferens där skattebetalarna fick stå för notan för byggbolaget NCC:s alkoholinköp, trots att det strider mot regionens riktlinjer.

Förutsättningar har ändrats

Nu rapporterar alltså GP om ytterligare problem. Ledningen ska ha gjort en beräkning av sitt bemanningsbehov och då konstaterat att man kommer att ha brist på framförallt specialistsjuksköterskor.

Verksamhetschefen Olof Hagström förklarar de eventuella rivningarna med att sjukhuset har planerats sedan 2007 och att förutsättningarna har förändrats under projektets gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya barnsjukhuset i Göteborg

Mer i ämnet