Stefan Löfven och Ann-Sofie Hermansson (S) nattvandrade i Göteborg efter bilbränderna i Västsverige. Foto: Lisa Nylén

Statsministern nattvandrade i Göteborg efter bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven och Ann-Sofie Hermansson (S) valde att nattvandra i Tynnered efter måndagens omfattande bilbränder.

Under måndagskvällen förstördes runt 150 bilar i Västsverige. Statsminister Stefan Löfven (S) valde därför att slå följe med en grupp nattvandrare i Tynnered under natten till onsdag. Med var också Göteborgs kommunalråd Ann-Sofie Hermansson.

– Jag följde med Stefan och nattvandrade i Tynnered. De slöt upp extra mycket i går, det var riktigt roligt att se.

Under natten brann ytterligare bilar både i Göteborg och Borås, samt en husvagn i Vänersborg. Det är oklart om bränderna har ett samband med måndagens bränder.

– Det viktigaste i det här läget är att se till att de här människorna som gjort det här ska inte ursäktas eller daltas med på något sett. De ska lagföras. Det är helt oacceptabelt, säger Ann-Sofie Hermansson.

”Terroriserar ett helt samhälle”

Stefan Löfven besökte även under dagen Göteborg och kommenterade det i går på sin Facebooksida på följande vis: ”Det här vansinnet måste få ett slut. Ett fåtal personer terroriserar ett helt samhälle, ödelägger bilar till ett värde av miljoner och sprider oro och otrygghet omkring sig.”.

I anslutning till Löfvens nattvandring i Tynnered har Socialdemokraterna på sin Twitter vidare skrivit om besöket: ”Bilbränderna i Västsverige har starkt berört oss alla, tillsammans ska vi bekämpa otryggheten. Nattvandrare är ideella hjältar som är vuxna förebilder och sprider trygghet ute på kvällar och helger.”

Oklara motiv

Det är ännu oklart vad som ligger bakom de omfattande bilbränderna. Ann-Sofie Hermansson vill inte spekulera allt för mycket i motiven bakom bränderna.

– Jag vill inte spekulera i det, det såg väldigt koordinerat ut på ett sätt som var ovanligt. Samtidigt säger polisen Robert Karlsson att de haft ett väldigt framgångsrikt polisarbete där de har pressat tillbaka kriminalitet och droghantering. Det kan ibland vara en reaktion på det, men jag vill inte spekulera än så länge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.