Den första av de tre misstänkta männen häktades. Foto: SVT

Terrorhäktad riskerar vräkas från bostad i Västsverige

Publicerad

En av de män som sedan i maj sitter häktade misstänkta för förberedelser till terroristbrott i Stockholm och Jämtland riskerar att vräkas från en bostad i Västsverige.

Bakgrunden är att mannen inte betalat avgiften till bostadsrättsföreningen på över ett år, enligt en stämningsansökan till tingsrätten.

Mannen köpte lägenheten sommaren 2017. Bostadsrättsföreningen kräver även att tingsrätten förpliktar mannen att betala samtliga avgifter, totalt över 53 000 kronor.

Sannolika skäl häktad

Mannen och ytterligare en annan har begärts häktade på sannolika skäl, vilket är den starkaste misstankegraden, för förberedelse till terroristbrott i bland annat Strömsund i Jämtland och Akalla i Stockholm.

Den tredje mannen är skäligen misstänkt. Mannen som nu riskerar vräkning misstänkts ha planerat terrorbrotten i minst ett år.

Kopplingar till Rakhmat Akilov

Åtal mot de terrormisstänkta männen, som alla är från Centralasien, ska enligt de senaste häktningsbesluten vara väckt till den 17 oktober.

De tre som greps först misstänks för terrorförberedelser mellan 1 juli 2017 och 30 april i år. En fjärde man greps i slutet av maj och sitter häktad i samma mål, misstänkt för terrorfinansiering.

Säpo har tidigare berättat att det finns det internationella kopplingar, men vill inte säga vilka.

Enligt uppgift till TT ska minst en av de misstänkta männen ha haft kontakt med Rakhmat Akilov, som erkänt lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet