Ett ögonvittnes bilder på svartklädda personer som tänder eld på bilar och sedan springer från platsen. Foto: Läsarbild

Totalt sex personer misstänkta efter Göteborgsbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Totalt är sex personer misstänkta för de olika bilbränderna som drabbade Göteborg. Det meddelade polisen på onsdagskvällen.

– Vi har inte några uppgifter att någon annan organisation skulle ligga bakom, säger Malin Sahlström, kommunikationschef vid polisen i region Väst.

Två är sedan tidigare anhållna i Sverige, båda i 20-årsåldern och hemmahörande i Västra Frölunda. De är misstänkta för mordbrand. Den tredje som är anhållen i sin frånvaro greps i Turkiet, misstänkt för mordbrand.

Han är i 20-årsåldern år och greps av turkisk gränspolis anhållen i sin frånvaro. Även han är hemmahörande i Västra Frölunda och kunde gripas när han landat i Turkiet efter att Sverige skickat en efterlysning om att han inte ska släppas in i landet. Han ska nu skickas till Sverige.

Bilbränder i Västsverige

– Vi har nu sex personer som är misstänkta för inblandning i bränderna i Göteborg, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef till SVT Nyheter.

Släppta efter förhör

Övriga tre – misstänkta för inblandning – greps under måndagen i Hjällbo och Bergsjön.

Två greps i Bergsjön, misstänkta för förberedelse till våldsamt upplopp. Och en tredje person greps i Hjällbo, misstänkt för medverkan i våldsamt upplopp. Dessa tre greps natten till tisdag och är släppta efter förhör, men är fortsatt misstänkta enligt polisen i region Väst.

– De här är fortfarande bara misstänkta och de ska betraktas som oskyldiga tills de är dömda. Men den övervägande delen av de misstänkta är välkända av oss. De har ett långt förflutet i kriminalitet. Sedan finns det också två personer som är relativt okända för oss, säger Robert Karlsson.

Spekulationer i sociala medier

De senaste dagarna har det spekulerats i om några särskilda organisationer eller grupperingar legat bakom de många bränderna. Men det tillbakavisar nu polisen.

– Vi har inte några uppgifter att någon annan organisation skulle ligga bakom, Malin Sahlström, kommunikationschef polisen region Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet