Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, anser att vi i praktiken fått ett undantagstillstånd som hotar välfärden. Foto: SVT

Tusentals västsvenska företag påverkas av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Uppåt 5 000 västsvenska företag kan påverkas av utvecklingen i Kina. På sikt kan ekonomin för en stor mängd företag drabbas.

– Vi har en avvaktande inställning och allt beror på hur situationen utvecklas, säger Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren.

Det nya coronaviruset har lett till att hela städer i Kina har satts i karantän och datumet då landet skulle börja producera igen, efter högtiden kring det kinesiska nyåret, har flyttats fram med flera dagar.

Enligt vd:n för Västsvenska handelskammaren, Johan Trouvé, bedriver runt 10 000 svenska företag handel med Kina och runt 600 företag har personal eller produktion på plats.

Coronaviruset i Västsverige

– Av dessa företag är en stor del västsvenska. Mellan 4 000 och 5 000 av företagen som handlar med Kina är från Västsverige, och mellan 150 och 200 västsvenska företag har verksamhet på plats, säger han.

Oklart hur ekonomin påverkas

De stora företagen som Volvo och SKF har redan meddelat att man infört restriktioner för resor och att hemvändande personal kommer att arbeta hemifrån under en tid. SKF, exempelvis, säger till SVT Nyheter Väst att man undviker resor till drabbade områden. Men man vill inte uttala sig om ekonomin.

– Det är för tidigt att säga exakt hur beslutet att förlänga helgen (det kinesiska nyåret) kommer att påverka vår produktion, skriver Theo Kjellberg i ett mejl till SVT.

Rent allmänt sägs det vara svårt att överblicka hur läget påverkar företagens ekonomi.

– De flesta företagen har en försiktigt avvaktande inställning. Bland annat spelar det roll i vilken mån olika typer av produktioner fortsätter att vara nedstängda i Kina, säger Johan Trouvé.

Enligt Trouvé är han själv ännu inte särskilt orolig.

– Men det gäller att vara observant, vi får avvakta och följa utvecklingen. Det som blir extra tydligt i ett sådant här läge är hur otroligt beroende vi är av vår handel med Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet