Foto: SVT

Brevskrivaren minns inte sitt eget brev om misstänkta oegentligheter

Uppdaterad
Publicerad

Den tjänsteperson vid Adoptionscentrum, som på 70-talet skrev ett brev om att man inte riktigt visste hur barnen i Chile kom i fråga för adoption till Sverige, har idag inget minne av att hen uttryckt sig på det viset. Tjänstepersonen menar att de än idag inte hade anledning att misstänka att barn stals.

SVT nyheter har tagit kontakt och läst upp en del av korrespondensen för tjänstepersonen.

– Det låter verkligen som idiotiska uttalanden men jag hade faktiskt aldrig en enda tanke om att barnen kunde vara stulna.

Chileadoptioner

Hen beskriver istället personal på plats i Chile som besjälad av sin uppgift att kunna hjälpa barn till ett bättre liv.

Men menar du att ni aldrig misstänkte att det kunde ligga något i de anklagelser som fanns redan då och som ledde bland annat till polisutredning?

– Nej. Man får komma ihåg att det alltid florerar olika typer av rykten kring adoptioner.

Det finns ju också beskrivningar om hur ni informerar ambassaden om att ni lyckats stoppa alla artiklar om barnaköp i svenska tidningar?

– Jag har inget minne av det och det fanns inte på kartan att det skulle handla om trafficking, vi litade fullständigt på dem vi samarbetade med.

Men vad tänker du nu idag då när du vet att det pågår en brottsutredning i Chile?

– Om det visar sig vara sant är det naturligtvis förskräckligt, konstaterar tjänstepersonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet