Åkesson stod över palt mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

SDs partiledare Jimmie Åkesson befann sig under tisdagen i Vilhemina på sin valturné i Västerbotten. Samtidigt planerade ortsborna en speciell manifestation där de äter palt mot rasism. Dit var även Åkesson inbjuden, men avstod av tidsskäl.

Drygt 250 personer hade samlats på ett avspärrat torg i Vilhelmina för att delta när Sverigedemokraterna besökte kommunen.

Sedan tidigare hade man, precis som på flera andra orter Sverigedemokraterna besökt, planerat att vända ryggen åt partiledaren Jimmie Åkesson (SD) när han intog talarstolen. Någon sådan protest blev det inte, enligt Västerbottensnytts reporter Berno Jonsson.

SD i Västerbotten

– Det gick väldigt lugnt till. Det fanns några personer med kritiska plakat på plats, men också flera anhängare till partiet, säger han.

Ett trettiotal poliser från både Umeå och Skellefteå hade extrainkallats för att säkerställa ordningen. Dessutom fanns säpo där.

Representanter från andra politiska partier och kommuner hade också tagit sig till Vilhelmina bland annat för att delta i den manifestation som Vilhelminaborna ordnat i samband med besöket, en annorlunda typ av manifestation – en paltmanifestation de valt att kalla Palt mot rasism.

Där bjöds det på bland annat irakisk palt, blodpalt och palt av potatissorten blå kongo, med målet att komma upp i 2000 paltar och att varje palt ska leda till ett samtal. Denna manifestation pågick i Folkets hus samtidigt som Åkesson talade på torget.

– När man möts och äter så pratar man om saker. Den här gången ska vi prata om människors lika värde. Det finns inget bättre än att bjuda på palt i Norrland. Det är en kärlekshandling när vi kokar palt, berättade Inez Abrahamzon, en av Initiativtagare till ”palt mot rasism” när Västerbottensnytt träffade henne inför besöket.

På vilket sätt kan palt fungera mot rasism?

– Palt innehåller allt. Paltar är olika och hur de än se ut så brukar de vara god. Vad kan vara bättre budord än palt?

Partiledaren Jimmie Åkesson (SD) var inbjuden att delta i paltätandet efter sitt tal, men dök aldrig upp.

– Att äta palt mot rasism skulle passa oss bra, men det hinns inte med. Vi har ett otroligt tight schema, säger Åkessons säkerhetschef Bengt Malmberg till Västerbottensnytt.

– Jag har inte fått någon inbjudan. Jag såg att man hade någon paltfest mot rasism. Jag visste inte att man hade så stora problem med rasism i Vilhelmina, säger Jimmie Åkesson.

Valturnén fortsätter till Dorotea.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD i Västerbotten

Mer i ämnet