”Han har haft en viktig roll i skolan och brutit det förtroendet, det gör det hela försvårande”, säger åklagare Anna Lundberg. Foto: SVT

Åklagaren: ”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Publicerad

13 barn i Lycksele utsattes för sexuella övergrepp av en elevassistent de hade förtroende för enligt åklagaren. Hon menar att det här är ett unikt fall i Sverige.
– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Anna Lundberg till SVT Nyheter.

Mannen som misstänks för en rad grova sexuella övergrepp arbetade på en skola i Lycksele kommun. Åklagaren menar att han kom i kontakt med flera av barnen genom att missbruka sitt förtroende som elevassistent.

– Jag menar att det är en försvårande omständighet. Han har haft en viktig roll i skolan och brutit det förtroendet, det gör det hela försvårande och talar för att det ska bedömas som grova övergrepp, säger Anna Lundberg, åklagare, till SVT Nyheter och fortsätter:

– Det är det som gjort att han kommit i kontakt med flera av barnen. Det är genom relationen på skolan han har kunnat utföra de här övergreppen. Det hade säkert inte sett ut på samma sätt om han inte haft den anställningen.

Barnen pratade med varandra

Åklagaren menar att övergreppen har pågått i 11 års tid och flera av barnen har blivit utsatta för upprepade kränkningar och övergrepp.

– Det uppdagades genom att flera av målsägandena går i samma skola och de började prata med varandra och tog sedan kontakt med en vuxen. Vissa av dem har dessutom börjat prata med en lärare. När det sedan kom in anmälningar till polisen gjorde vi flera beslag bland annat en telefon, en dator och en hårrdisk och där har vi hittat inspelningar på flera av de här brotten, säger Lundberg.

”Ett ganska unikt fall”

Både Lycksele tingsrätt och försvarsadvokat Mikael Stenman bedömer att det här fallet är ovanligt omfattande. Även åklagare Anna Lundberg delar bilden av att det handlar om ett sällsynt fall.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag är visserligen inte äldst i åklagargruppen men det är ett ganska unikt fall. Det är ett stort ärende och jag räknar nog inte med att få något liknande igen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet