Elevassistenten har systematiskt missbrukat barnens förtroende och uppvisat särskild råhet enligt åklagaren. Foto: SVT

Elevassistenten i Lycksele förgrep sig på barnen i över tio år

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 30-årsåldern som misstänks för en rad grova sexuella övergrepp mot barn agerade i sin roll som elev- och klassassistent och flera av brotten inträffade i skolmiljö enligt åklagaren.

Den misstänkte mannen är tidigare ostraffad och har arbetat som elev- och klassassistent på en skola i Lycksele kommun. Det är i den rollen han enligt åklagare begått systematiska övergrepp mot barn under en längre tid. I onsdags åtalades han för en rad grova sexualbrott mot barn.

Åklagaren gör gällande att det första övergreppet mot barn inträffade redan 2008. Sedan dess har elevassistenten begått flera övergrepp mot totalt 13 målsägande. Övergreppen har enligt åklagaren inträffat när barnen varit sju till 15 år gamla.

Minst 11 av åtalspunkterna har enligt åklagaren inträffat i skolmiljö.

Åklagaren: Ett systematiskt tillvägagångssätt

Bland åtalspunkterna finns 13 fall av grov våldtäkt mot barn. Under en av de åtalspunkterna gömmer sig uppemot 50 övergreppstillfällen som utspelat sig mellan 2008 och 2016.

Han har dessutom erbjudit flera av barnen fördelar i dataspel i utbyte mot sexuella tjänster.

Enligt åklagaren har mannen utnyttjat sin ställning i skolan för att komma nära barnen och missbruka deras förtroende. Tillvägagångssättet har beskrivits som systematiskt av åklagaren.

– Jag menar att han har uppvisat särskild hänsynslöshet eller råhet mot flera av barnen. Nu är det upp till tingsrätten att bedöma gärningarna, säger åklagare Anna Lundberg i ett pressutskick.

Rättegången inleds måndag den 10 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet