Arkivbild. Mikael Stenman är försvarsadvokat och representerar den misstänkte elevassistenten. Foto: SVT

Försvarsadvokaten: ”Han har försökt bryta sitt beteende”

Uppdaterad
Publicerad

Elevassistenten som misstänks för flera grova sexbrott har under hela utredningen erkänt brott. Enligt försvarsadvokaten har han också försökt lämna skolmiljön men blev övertalad att återvända.
– Han har försökt bryta sitt beteende, säger Mikael Stenman, mannens försvarsadvokat.

Elevassistenten greps den 1 mars i år och har sedan dess suttit frihetsberövad. Enligt mannens försvarsadvokat Mikael Stenman har han under hela utredningen samarbetat med polis och åklagare.

– Han har erkänt flera olika saker och medger att han gjort i stort sett det åklagaren påstår. Prövningen kommer snarare att handla om rubriceringar, skadestånd och påföljd, säger Mikael Stenman till SVT Nyheter.

”Han återföll i det gamla beteendet”

Mannen slutade vid skolan för att efter en period återvända till sin tjänst. Detta eftersom han ville bryta sitt beteende, menar försvarsadvokat Mikael Stenman.

– Han har försökt komma ifrån platsen där barnen finns men sedan hade han inget annat jobb och erbjöds att komma tillbaka. Det blev det flera olika faktorer som gjort att han hade svårt att stå emot och han återföll i det gamla beteendet.

”Han blev övertalad att återvända”

Försvaret är tydligt med att de inte har för avsikt att skylla på skolan.

– Vi pekar på att han har försökt komma därifrån och det är tydligt att han fått erbjudanden att komma tillbaka och blev mer eller mindre övertalad att återvända. Men i det läget visste ju inte skolan någonting och de uppfattade det som att han gjorde ett gott jobb, säger Stenman och fortsätter:

– Han skuldbelägger inte skolan utan tar själv på sig ansvar och är intresserad av att komma ifrån det här, han vill bryta det här beteendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet