Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer än en månad efter den förödande branden på Rönnskärsverken har provsvaren från vattenproverna fortfarande inte kommit. Länsstyrelsens miljöhandläggare Johan Reinklou förklarar varför de inte tar egna prover. Foto: SVT

Efter branden på Rönnskär: Boliden analyserar miljöpåverkan själv

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 juni förstörde en stor brand delar av Rönnskärsverken i Skellefteå och kontaminerat vatten kan ha läckt ut i havet och grundvattnet.

Länsstyrelsen gör tillsyn över miljöfarlig verksamhet, men det är Boliden själv som analyserar proverna, ett företag som har varit i blåsväder för miljöbrott.

– Vi har tagit det ansvaret som åligger oss, säger Johan Reinklou, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Efter branden har Boliden genomfört provtagningar i grundvattnet, havet runt Rönnskär, samt i vattnet som kommer ut från anläggningens egna reningsverk.

Tillsyn över miljöfarlig verksamhet är Länsstyrelsens uppdrag som dessutom har en miljöhandläggare som primärt arbetar med Rönnskärsverken.

Men inga externa kontroller genomförs. Det är enbart gruvbolaget Boliden, som bedriver Rönnskärsverken, som tar prover och analyserar dem.

Varit i blåsväder för miljöbrott

Boliden straffades nyligen för flera olika miljöbrott och försvårande av miljökontroll vid Rönnskärverken i Skellefteå. Boliden ska betala en företagsbot på 375 000 kronor, men har även tidigare varit inblandad i rättsliga processer.

Den 13 juli avslutades en rättsprocess mot företaget efter att giftigt avfall från en gruva rann ut i Guadiamarfloden och dess närområde i södra Spanien i april 1998. Boliden krävs på miljardbelopp av spanska myndigheter.

2017 stämde chilenska bybor gruvbolaget för att Boliden under 1980-talet ska ha exporterat avfall till Chile som innehöll arsenik. 2019 friades gruvbolaget eftersom skadeståndskrav enligt svensk lag preskriberas efter tio år.

Boliden: ”Provtagningen har utökats”

Provsvaren från Boliden har ännu inte kommit in till Länsstyrelsen. I ett mejl till SVT uppger Ann Lundholm, kommunikationschef på Boliden i Rönnskär, att provtagningen i samtliga avlopp runt hela verket har utökats. Släckvattnet ska ha pumpats till företagets egna reningsverk.

– Många prover är tagna och analyserna ska nu sammanställas och utvärderas innan vi kan dra några slutsatser, skriver Ann Lundholm.

I klippet berättar länsstyrelsens miljöhandläggare Johan Reinklou varför Länsstyrelsen inte genomför egna kontroller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.