Foto: SVT/Maja Suslin TT

Fångarna fick varandras post

Uppdaterad
Publicerad

När fångarna fick sin post var den redan öppnad – och de fick varandras brev. Nu har fångarna anmält anstalten i Umeå till Justitieombudsmannen.

I anmälan har två fångar framfört klagomål över brevhanteringen på anstalten. Där framgår att myndighetspost till intagna ofta har öppnats och att post, vid två tillfällen, har vidarebefordrats till fel mottagare.

En av de fångar som gjort JO-anmälan uppger att anstalten ofta öppnar myndighetspost. Han skriver också att han fått ett öppnat kuvert, som visade sig innehålla post till en annan fånge. Han uppger även att en medfånge till honom dagen dessförinnan fått ett brev som egentligen skulle till en tidigare intagen fånge.

Poststrulet

Vill inte uttala sig om pågående ärenden

Kriminalvården har efter detta utrett händelserna och yttrat sig till Justitieombudsmannen, JO, efter de anmälda bristerna. Enligt vad som framgår i utredningen sorteras posten när den når anstalten och brevgranskning utförs. Därefter delas posten ut till fångarna. Men i utredningen tas det även upp att det inte går att bortse från att risken finns för att personalen läser fel namn på kuvert eller förväxlar intagna.

Enligt anstaltens egna uppgifter är det ytterst ovanligt att anstalten granskar så kallad myndighetspost, men när SVT Nyheter Västerbotten når anstaltens tillförordnade kriminalvårdschef vill hon inte uttala sig i ärendet.

– Vi uttalar oss aldrig angående ärenden förrän vi har fått JO:s beslut och fått se deras bild och utredning av ärenden, säger Maria Strand.

Läs också: Kvinnojourens brev försvann – gick miste om 400 000

Beklagar händelserna

Då kuverten med breven som tilldelades fel fångar inte fanns kvar då utredningen gjordes anser Kriminalvården att anmälan bygger på antaganden och knapphändiga hågkomster. Ingenting går att säkerhetsställa eller klarlägga. I utredningen sammanfattar Kriminalvården att det är beklagligt att det skett.

Tidigare anmälningar och poststrul

Hos JO säger man att anmälan ligger som ett aktivt ärende, men att man ännu inte har fattat något beslut kring händelserna. Det här är inte första gången som anstalten JO-anmäls. De har även tidigare anmälts på grund av bristande rutiner.

Det har varit mer poststrul i Västerbotten på senaste tiden. Inom Postnord i Umeå har man en ny sorteringsmaskin som sorterar breven fel och skapar extra jobb för brevbärarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet