”För att gå ut med information behöver vi kunna ta ansvar för att den är korrekt” Foto: SVT

Generaldirektören om upprördheten: ”Jag har stor förståelse”

Publicerad

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, får kritik från adopterade för att inte ha berättat om de uppgifter man fick för fyra år sen om misstänkta illegala adoptioner från Chile till Sverige under 70- till 90-talet. Enligt generaldirektören var inte informationen möjlig att kommunicera då.

Den avgående generaldirektören Kristina Svartz berättar att myndigheten under år 2015, via ambassaden i Chile, fick information från en person som företrädde en organisation i Chile och att man utifrån de uppgifterna försökte få fram mer.

Sammantaget handlade det då om ett specifikt svenskt fall och ett tiotal fall som liknade det.

– Men vi gjorde bedömningen att vi inte hade tillräckligt säkerställd information för att kommunicera. Man ska också komma ihåg att det är en grannlaga uppgift att veta hur den här typen av information ska kommuniceras eftersom vi till exempel inte har register över adopterade, säger hon.

I klippet förklarar hon varför Myndigheten för föräldrarätt och föräldraskapsstöd gjorde den bedömningen och berättar vad hon vill att regeringen ska göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegala adoptioner

Mer i ämnet
Mer Västerbotten
Mer Nyheter