Issmältningsmedlet visade sig vara vanligt vägsalt. Foto: SVT

Köpte varor från varningslistade företag

Uppdaterad
Publicerad

Vännäs och Bjurholm är två av de kommuner som köpt in extremt dyrt issmältningsmedel från varningslistade företag. SVT:s Uppdrag Granskning har gått igenom samtliga fakturor under flera år och i hela landet handlar det om stora summor.

SVT:s Uppdrag Granskning har tittat närmare på åren mellan 2012 och 2016 och totalt i hela landet handlar det om 88 miljoner kronor som Sveriges kommuner, regioner, landsting och myndigheter betalat till varningslistade företag för olika typer av varor.

Bakom varningslistorna står bland annat Svensk handel och det handlar om allt från extremt höga priser till aggressiva försäljningsmetoder.

Sverigefakturorna

Uppdrag Granskning har besökt flera av kommunerna, bland annat Bjurholm i Västerbotten.

Tvingades betala 51 000

Trots att Bjurholm bestred sin faktura så tvingades kommunen betala 51 000 kronor för issmältningsmedlet.

– Två år efteråt, ringer de och trakasserar mig personligen. De skulle skicka grejer hem till min gård i Arjeplog. Alltså, det var fruktansvärda metoder de hade. Det där var högst otrevligt. Men jag vet ju andra kommuner som det blev betydligt dyrare för, säger Lars-Gunnar Burman, som är fd gatuchef i Bjurholm.

Jimmy Johansson, som är kommunchef i Bjurholm säger att man alltid dubbelkollar fakturor mot Svensk handels varningslista. Men det här fallet utspelade sig år 2014 och det berörda företaget fanns inte på listan förrän 2016, enligt Jimmy Johansson.

– Jag känner mig trygg med de arbetsprocesser vi har. Det är alltid fyra ögon som kontrollerar fakturorna innan de betalas, säger Jimmy Johansson.

Kan du lova att inga skattemedel går till varningslistade företag idag?

– Nej, det kan jag inte lova, men vi gör allt i vår vakt för att det inte ska hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverigefakturorna

Mer i ämnet