Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT.

Ny serie om Åmselemorden: ”Ett fruktansvärt brutalt brott”

Uppdaterad
Publicerad

1988 hittades tre personer, alla tillhörande samma familj, brutalt mördade i västerbottniska Åmsele. Nu sänder SVT Play en ny serie om fallet som skakade om hela Sverige.

– Det var ett fruktansvärt brutalt brott, som sticker ut under efterkrigstiden. Det var väldigt ovanligt med trippelmord och sen skedde det i en idyllisk by där man inte tror att något sådant kan hända, säger krimjournalisten Lasse Lampers.

Serien om Åmselemorden är en del av Kriminalarkivet där krimjournalisten Lasse Lampers och programledaren André Pops går tillbaka och grottar ner sig i uppmärksammade kriminalfall i historien. De går igenom hur polisarbetet och journalistiken förändrats genom åren.

I det här fallet har de även besökt Åmsele.

Varför sänder ni den här serien just nu?

– Vi vill både ge en historielektion och ge en förståelse kring varför det varit så känsligt för Åmsele. Vi hoppas att Åmsele kan bli förknippat med försoning och inte trippelmorden, säger Lasse Lampers.

Rymde från anstalten

För några veckor sedan rymde den dömda mördaren från en öppen anstalt i Finland, där han suttit för flera lindrigare brott efter sin frigivning. Den händelsen har skyndat på publiceringen.

Vad säger du till de som kanske tycker att ni gottar er i den här händelsen?

– Vi har stor respekt för alla inblandade och har varit i kontakt med anhöriga. Men det är en historisk händelse och vi hoppas att det gått så lång tid att såren i Åmsele är läkta, säger Lasse Lampers.

Alla delarna i serien om Åmselemordet hittar du i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.