SVT:s reporter Anna H Svensson framför Lycksele tingsrätt. Foto: SVT / Julia Hedlund

Övergreppen i Lycksele: Mannen nekar till sexbrott mot släkting

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i Lycksele som står åtalad för grova övergrepp mot barn ska enligt åtalet ha förgripit sig på sin minderåriga släkting uppemot 50 gånger. Men mannen förnekar brott eftersom han menar att släktingen varit över 15 år, sade hans försvarsadvokat i rätten idag.

Rättegången mot den man som åtalats för övergrepp mot 13 barn fortsatte idag i Lycksele tingsrätt. I dag togs en av de allra grövsta anklagelserna mot mannen upp och det blev en känslosam dag för åhörarna.

Enligt åtalet ska mannen ha haft samlag med släktingen 10-50 gånger mellan det att släktingen varit mellan 7 och 15 år. Mannen, som står åtalad för övergrepp mot totalt 13 barn, har till stora delar erkänt händelserna i åtalet men i det här fallet förnekar han brott.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Såg ner i bordet, mötte inte släktingens blick

– Min klients inställning är att han förnekar brott, de tillfällen det har förekommit samlag så har målsäganden varit över 15 år, sade försvarsadvokat Mikael Stenman vid dagens förhandlingar.

Enligt åtalet ska den åtalade ha haft ett sådant band till släktingen att det kan jämföras med att det vore hans barn. När anklagelserna mot honom lästes upp idag såg den åtalade ner i bordet och mötte inte sin släktings blick.

– Han bestrider under alla förhållanden att målsägande skulle anses som hans avkomling eller stå under hans fostran, säger försvarsadvokat Mikael Stenman.

Den åtalade mannen är idag i 30-årsåldern och hans släkting i 20-årsåldern. Rättegången startade förra veckan och kommer att pågå under hela juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på skolbarn i Lycksele

Mer i ämnet