Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef, talar med en kvinna på stan i Skellefteå. Foto: Marit Israelsson/SVT

Vård- och omsorgschef i Skellefteå: ”Ofrivillig ensamhet speciellt tuff för seniorer”

Publicerad

Många äldre mår dåligt av den isolering som coronapandemin har inneburit, det visar en kartläggning av länets kommuner som Länsstyrelsen Västerbotten gjort.

– Den ofrivilliga ensamheten har varit speciellt tuff för seniorer, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå.

I Skellefteå blev två äldre så pass desperata att få komma ut och träffa sina närstående att de smet från sina boenden i somras.

– Det är självklart väldigt olyckligt och vi tar det på fullaste allvar, säger Ejja Häman Aktell som tillägger att kommunen gjort ändringar för att det inte ska kunna hända igen.

Coronaviruset i Västerbotten

För att minska isoleringen anställde Skellefteå kommun i somras sjuttonåringar som skulle ge de äldre en bättre dag.

– Det har varit otroligt uppskattat. Jag tänker att det är viktigt att varje dag ha en meningsfull dag och ha aktiviteter så man kan leva livet så bra som möjligt på sitt boende. 

Hör mer om Skellefteås åtgärder efter händelserna i somras i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet