Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av den svenska hjälporganisationen Hoppets stjärna försöker Ionela Ciobanu låta sina barn gå i skola i byn Valea Seaca i Rumänien. I videon hör du familjen berätta hur situationen förvärrades när 11-årige sonen Abel drabbades av cancer. Foto: Peter Nässén/SVT

11-årige Abel har cancer – mamman samlar ved för att ha råd att låta barnen gå i skola

Uppdaterad
Publicerad

Ionela Ciobanu får hjälp av Hoppets stjärna för att barnen ska kunna gå i skola men pengarna till skolprojektet håller på att ta slut. Då drabbades 11-årige Abel av cancer och nu är framtiden osäker för den rumänska familjen.

SVT Västernorrland träffar 11-årige Abel Ciobanu i skolan i Valea Seaca, han sitter och ritar med sina klasskamrater. Han drömmer om att bli fotbollsproffs, men när hans kamrater springer ut på gatan för att spela fotboll efter skolan åker Abel hem.

– Jag drabbades av cancer i februari så jag ska lägga mig i sängen och spela på mobilen, säger Abel.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mamma samlar ved så barnen kan gå i skola

Ionela Ciobanu har fyra barn, de två äldsta går nu i skolan och pappan är mest frånvarande. Många vuxna åker utomlands och tigger och då tvingas de äldsta barnen hoppa av skolan för att ta hand om sina syskon.

Ofta gifter flickorna sig och bildar familj när de blir 14-15 år och pojkarna tvingas leta tillfälliga jobb för att försörja familjerna.

– Jag samlar lite ved när jag hinner, och så plockar jag svamp i skogen för att äta, säger Ionela.

Enda inkomsten – barnbidrag 500 kronor

Hon har bestämt sig för att barnen ska gå i skola, trots att hon egentligen inte har råd, hon vill att de ska få en annan framtid än hon fick. Men i februari drabbades familjen av ett hårt slag när Abel fick sin cancerdiagnos. Det är både dyrt och arbetsamt.

– Jag tackar Hoppets stjärna för att dom hjälper mig med Abels specialkost och att skjutsa honom till sjukhuset, säger Ionela Ciobanu.

Enda inkomsten består av barnbidraget, enligt Ionela ungefär 500 kronor per barn i månaden, sedan får hon lite hjälp av Hoppets stjärna.

I videon hör du Abel berätta om sin situation och Ionela om vad Abels sjukdom innebär för familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hoppets stjärna i Rumänien

Mer i ämnet