På kvällen den 7 december i fjol sköts en man till döds med sex skott mitt i bostadsområdet Korsta i Sundsvall. Ett av totalt elva mord i länet på knappt ett och ett halvt år. Foto: Patric Sellén SVT

Elva mord på 17 månader i Västernorrland – här är hela listan

Uppdaterad
Publicerad

De många mord som skett i Västernorrland den senaste tiden har kommit lite i skov. Allra mest hektiskt för polisens mordutredare var det vintern 2019/-20 då fyra mord begicks på lite drygt en månad – varav två inom loppet av ett dygn.

Här är hela listan – hör också vår reporter Patric Selléns analys i klippet.

  • Mellansel, september 2019: En 34-årig man attackerar en annan man på ett asylboende med flera knivhugg, bland annat i halsen och i bröstet. Efter gripandet erkänner 34-åringen mordet, men tar sedan tillbaka medgivandet och uppträder allmänt förvirrat i förhören. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
  • Skönsmon, Sundsvall november 2019: En man i 30-årsåldern förblöder sedan han misshandlats och huggits med ett tillhygge utanför sin port. Fem personer i åldrarna 19-25 år – fyra män och en kvinna – åtalas för mord men det är svårt att bevisa vem som gjort vad. I hovrätten får den huvudmisstänkte straffet sänkt från sex år till sex månader i fängelse för grov misshandel. Ingen döms för mord.
  • Ånge december 2019: En kille i 20-årsåldern kvävs till döds av tejp för hals och mun sedan han utsatts för ett rån i sitt hem. Totalt fem personer åtalas för delaktighet – en 18-åring som är en av de huvudmisstänkta döms till nio års fängelse. En 21-åring som också anses ha haft en dominerande roll lyckas hålla sig undan, flyr landet och är sedan dess internationellt efterlyst.
  • Nacksta, Sundsvall december 2019: Bara ett dygn efter Ångemordet skjuts en 28-årig man ihjäl mitt i ett bostadsområde. Tre misstänkta män i 25-årsåldern grips, men frias i tingsrätten trots att fingeravtrycken finns på de upphittades pistolerna. I hovrätten döms de däremot till 18 års fängelse, men då har två av de tre släppts på fri fot efter rättegången och är alltjämt försvunna.
  • Sundsvall nyårsnatten 2019/-20: Sedan tre medelålders kvinnor firat nyår tillsammans i en lägenhet mördas en av dem mycket brutalt genom en stor mängd knivhugg mot huvud och kropp. En av de andra festdeltagarna grips på plats, hon är förvirrad men nekar till brott eftersom hon inte har något minne av det inträffade. Hon döms till fängelse på livstid.
  • Mindre ort, Sollefteå kommun januari 2020: En man i 40-årsåldern anmäler sig själv till polisen sedan han skjutit ihjäl sin fru i hemmet. Han hävdar att skotten avlossats av våda, men åklagaren tror honom inte och han åtalas för mord. Mannen nekar men medger vållande till annans död. Han döms till livstids fängelse och utvisning efter avtjänat straff.
  • Sundsvall april 2020: En man i 20-årsåldern råkar på annandag påsk i gräl med sin mamma som är i 60-årsåldern. Han greppar en kökskniv på diskbänken och hugger ner mamman. Mannen som har flera psykiska funktionsnedsättningar är mycket ångerfull och erkänner utan omsvep. Domen: rättspsykiatrisk vård.
  • Härnösand maj 2020: En 19-åring från Hälsingland som studerar på distans blir ihjälhuggen på en efterfest på ett studentboende. Den misstänkte, en 22-åring, grips på platsen och delges senare misstanke om en rad grova våldsbrott under natten och morgonen – bland annat två grova våldtäkter mot en kvinna. Han döms till fängelse på livstid och därefter utvisning.
  • Korsta, Sundsvall december 2020: I något som polisen tidigt kallar ”en uppgörelse bland kriminella” skjuts en man i 35-årsåldern ihjäl med minst sex skott i en lekpark mitt bland husen i bostadsområdet. Vittnen fotograferar på håll tre män som springande lämnar brottsplatsen. Tre män i 20-årsåldern sitter just nu häktade för mordet – ingen av dem har erkänt.
  • Mindre ort, Sollefteå kommun nyårsnatten 2020/-21: Tre personer i 50-åldern har åtalats för delaktighet i knivmordet på en man i 70-årsåldern. En kvinna anklagas för mord och två män för medhjälp till mord. Vad som direkt utlöst det inträffade är ännu oklart men det har under de senaste åren förelegat en tvist mellan mordoffret och den misstänkta kvinnan.
  • Härnösand februari 2021: En medelålders kvinna hittas död i en lägenhet sent en söndagseftermiddag. Två personer anhålls som skäligen misstänkta för mord, den lägre misstankegraden. Ett par dagar senare släpps de på fri fot eftersom bevisningen mot dem inte håller för att begära dem häktade. Utredningen pågår men inga nya gripanden har gjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.