Därför ökar andelen oönskade husdjur under pandemins gång. Hör Petter Melanders teori i klippet. Foto: Anna Beijron/SVT

Fler övergivna husdjur i Västernorrland: ”För varje lättad restriktion har vi sett en ökning”

Uppdaterad
Publicerad

I början av pandemin tog en del chansen att skaffa husdjur. Hemarbete underlättade situationen. Men när restriktionerna nu börjar lätta får en del svårt att fullfölja sitt ansvar som djurägare.

– Det kanske beror på lathet, egoism eller okunskap. Man vill ut och göra andra saker kanske, säger Petter Melander på Brinos, Bunny rescue in the north of Sweden.

Det handlar om hundar, katter, marsvin, kaniner, fiskar och reptiler, bland annat. Flera djurorganisationer i länet har märkt en ökad försäljning av smådjur på försäljningssidor och även tillbehör som burar med mera. En del djur är i dåligt skick.

– Folk kontaktar oss om omplaceringar. Barnen har kanske pluggat hemma under pandemin men när jobb och skola börjar kan man inte ta hand om djuren längre, säger Jeanette Ivarsson på Djurhjälpen i Söråker.

Tydlig koppling till pandemin

Men alla djur säljs inte.

– För varje restriktion man lättat på har vi märkt en ökning av djur som ska omplaceras men även djur som dumpas, berättar Nathalie Melander på organisationen Brinos i Timrå.

– Många tycker att det är gulligt med en valp eller kattungar, men de blir snabbt stora och då minskar intresset. En del gör sig av med sin vuxna katt och så skaffar de en ny kattunge istället, säger Jeanette Ivarsson på Djurhjälpen.

Statistik från försäkringsbolaget Agria visar att fler skaffat husdjur under pandemin. Den grupp av djurägare som ökat mest är 40-49-åringar. I den åldersgruppen är ökning av katt och hundägande ungefär lika stor. Bland de yngre är katt vanligast.

Statistiken bygger på antalet nya försäkrade djur under perioden mars till juli 2020, jämfört med samma tid året innan.

Överlag har antalet husdjur ökat i nästan alla åldersgrupper. Undantaget är personer i grupperna 60—69 år samt 70 år och uppåt där man kan se en viss minskning.

källa: Agria

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.